12 d’ag 2020

Anar al contingut

ALERTA PEL CORONAVIRUS

La Xina tancarà les fronteres als estrangers aquest dissabte

Suspendrà l'entrada de forans, tot i que comptin amb visat o permís de residència

Pequín «s'ha vist forçat» a adoptar la mesura «davant de la situació del brot i les pràctiques en altres països»

Adrián Foncillas

La Xina tancarà les fronteres als estrangers aquest dissabte

MATTEO BAZZI

La Xina ha adoptat dues contundents mesures en un mateix dia per blindar-se contra una epidèmia que ha quedat virtualment erradicada del seu territori. El país asiàtic prohibirà a partir de la mitjanit de dissabte l’entrada d’estrangers, fins i tot dels que disposen de visat i permís de residència. El comunicat descriu la mesura de «temporal» i en supedita la vigència a l’evolució de la crisi. «La Xina seguirà en contacte amb totes les parts i gestionarà els intercanvis personals amb la resta del món en circumstàncies especials», continua.

Només els estrangers amb visat diplomàtic o en missions oficials queden exempts de la prohibició. Els que pretenguin volar a la Xina per a activitats econòmiques especials, comercials, científiques, tecnològiques o humanitàries podran sol·licitar el visat a les autoritats. L’Agència d’Aviació Civil ja havia reportat hores abans la freqüència de vols d’entrada i sortida. La nova normativa permet a les aerolínies locals i estrangeres operar un sol vol setmanal cap a cada país.

Condicions de tornada

La reacció respon a la dinàmica de les xifres. La Xina suma dos dies consecutius sense contagis locals i tot just un grapat en tota la setmana. L’epidèmia, segons Pequín, ha sigut «pràcticament erradicada» després de més de dos mesos d’estrictes quarantenes i mesures que han devastat l’economia. Però els contagis importats de viatgers sumen diverses dotzenes diàries, superen ja els 500 casos en l’última setmana i són la principal amenaça d’una «segona onada» que terroritza un país extenuat. Molts xinesos en la diàspora tornen aquests dies a la seva pàtria des de països on el coronavirus causa estralls.

Els aeroports tenien previst rebre aquesta setmana 1.073 vols internacionals i els esforços de les autoritats se centren a gestionar aquesta potencial amenaça. Les condicions de tornada, tant per a estrangers com nacionals, s’han anat extremant. Els viatgers compleixen ara una quarantena de dues setmanes en un hotel designat per les autoritats i es paguen l’estada.

Temes: Coronavirus Xina