Crisi sanitària internacional

França tanca els mercats a l'aire lliure i limita l'esport al carrer

El Govern endureix les sancions i es prepara per prolongar el confinament més enllà del 31 de març

El país supera per primera vegada la barrera dels mil morts per coronavirus

zentauroepp52896912 nice  france   23 03 2020   french police officers control a200324123328

zentauroepp52896912 nice france 23 03 2020 french police officers control a200324123328 / SEBASTIEN NOGIER

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

El Govern francès ha endurit lleugerament les condicions del confinament decretat el 17 de març passat per frenar l’avanç del coronavirus i a partir d’aquest dimarts estaran prohibits tots els mercats d’alimentació a l’aire lliure tret que la prefectura els autoritzi expressament a petició dels ajuntaments. En localitats petites o determinats barris aquest tipus de mercat és de vegades l’únic mitjà de tenir productes frescos, així que podrien obrir si aconsegueixen el permís.

Tampoc serà possible sortir a córrer lluny de casa ni durant el temps que un vulgui. El primer ministre, Édouard Philippe, va deixar clar aquest dilluns durant la seva intervenció en l’informatiu de TF1 que els desplaçaments per fer una mica d’esport o passejar amb els nens hauran de fer-se en un radi d’1 quilòmetre entorn del domicili. A més es permetrà únicament córrer sol i una vegada al dia. Al certificat justificant el desplaçament haurà de figurar l’hora de sortida de casa.

Control estricte

Per evitar que alguns ciutadans es prenguin el confinament a la lleugera i no respectin les consignes, l’Executiu augmenta la sancions. La multa de 135 euros per infringir les normes passa a 1.500 euros si es reincideix en els pròxims 15 dies. En cas de violar les regles tres vegades en un mes, el càstig pot arribar als 3.700 euros de multa i sis mesos de presó. La policia ha notificat 90.000 infraccions dels més d’1,8 milions de controls realitzats en una setmana.

Les sortides per anar a una cita mèdica es miraran amb lupa i només estaran permeses quan es tracti de casos urgents o responguin a una cita programada amb temps, com els pacients que van a diàlisi, per exemple. El que ha descartat Philippe és instaurar un toc de queda generalitzat al país seguint l’exemple de ciutats com Niça, Montpeller i Perpinyà.

Les restriccions anunciades aquest dilluns obeeixen a la pressió creixent del personal sanitari, desbordat davant del flux constant de pacients. Segons l’últim balanç, França té confirmats 22.300 casos de Covid-19 dels quals 10.176 estan hospitalitzats i 2.516 en estat greu a cures intensives.

Més de mil de morts

Amb 1.100 morts, 240 en les últimes 24 hores, el país supera per primera vegada la barrera dels mil morts. Han sigut donats d’alta 3.281 malalts, mentre que 12.000 ni tan sols no van necessitar hospitalització, segons el director general de Sanitat, Jérôme Salomon.

Segons un sondeig d’Ifop, el 87% dels francesos són partidaris de mesures més estrictes per lluitar contra el coronavirus. Igual que els metges, decebuts després de la intervenció del primer ministre.

Crítiques dels metges

«El Govern no va prou lluny. Només precisa certs termes del confinament i no de forma dràstica, sobretot en les activitats a l’exterior i els mercats», es lamenta el president del Sindicat de Metges Joves, Emmanuel Loeb, a l’emissora France Info.

El Consell científic que assessora l’Elisi ha aconsellat aquest dimarts prolongar el confinament més enllà del 31 de març previst inicialment. Segons el seu parer, haurà de ser d’«almenys sis setmanes» a partir de la data d’entrada en vigor (17 de març) per controlar la propagació de la malaltia.

Notícies relacionades

En les seves conclusions, els experts recorden que «els efectes epidemiològics del confinament només s’observen a partir de les dues o tres setmanes de la seva aplicació». Considera també que les restriccions a la llibertat de moviments podran aixecar-se únicament quan els serveis hospitalaris deixin d’estar saturats i es posi en marxa una estratègia postconfinament.

D’altra banda, França ja està oficialment en estat d’emergència sanitària durant els pròxims dos mesos, a l’haver-se publicat al Butlletí Oficial de l’Estat la llei que permet limitar els moviments i altres mesures restrictives de les llibertats individuals per fer front a la pandèmia.