LA LLUITA CONTRA LA PANDÈMIA

Retallades i errors han deixat França sense mascaretes

Els professionals sanitaris denuncien l'escassetat de material per fer front al coronavirus

zentauroepp52855725 health workers put together protection kits at the edouard h200319202401

zentauroepp52855725 health workers put together protection kits at the edouard h200319202401 / JEFF PACHOUD

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

Fa dies que els metges francesos repeteixen sense parar que l’epidèmia de coronavirus posa en evidència la falta de preparació del país per afrontar una crisi d’aquesta envergadura. Ni prou mascaretes, ni equips de protecció per als que estan a la primera línia de batalla contra el virus.

«Honestament, estem en una situació digna d’un país pobre i subdesenvolupat. És un fracàs», denunciava al diari L’Opinion Philippe Juvin, cap del servei d’urgències de l’Hospital Georges Pompidou de París.

Si fa uns dies el ministre francès de Sanitat, Olivier Véran, assegurava a l’emissora France Info que hi havia prou mascaretes, aquest dijous al Senat va haver d’admetre una altra cosa. «Lamentablement no estàvem preparats per tenir mascaretes i equips de protecció per una decisió adoptada fa 9 anys», va dir.

La portaveu del Govern, Sibeth Ndiaye, ha explicat aquest divendres que el 2011, després de la grip H1N1, es va decidir que França ja no necessitava emmagatzemar mascaretes FFP2 perquè la producció mundial era suficient per garantir el subministrament en cas d’epidèmia.

Sense estoc

Un error estratègic, perquè el principal fabricant de mascaretes mundial (Xina) va haver d’aturar la seva producció pel coronavirus. El resultat és que França s’ha trobat sense aquest tipus de mascaretes en estoc i només el 27 de gener va fer els primers encàrrecs massius.

Segons BFMTV, fa 10 anys França tenia 1.000 milions de mascaretes quirúrgiques i uns 600 milions de les de tipus FFP2, però quan els casos de coronavirus van començar a créixer només hi havia 140 milions de les primeres. ¿Per què? «Per qüestions pressupostàries, una estratègia de curt termini i una confiança cega en la producció xinesa,» indica l’emissora.

La direcció general de Sanitat contempla un pla d’entrega setmanal, de manera que a les zones més afectades es distribuiran a un ritme de 18 mascaretes per setmana per als metges generalistes, farmacèutics i biòlegs, i de 6 setmanals per a les matrones i els fisioterapeutes. A la resta del país, només els metges tindran mascaretes.

Pla de racionament

Els professionals sanitaris critiquen un pla de «racionament» que no permet garantir la seva seguretat.

«Aquests objectes són a la guerra contra el coronavirus el que la munició als conflictes armats: no reutilitzables, necessaris en grans quantitats i d’importància vital», escrivia aquest dijous el diari Le Monde.

Notícies relacionades

Al mateix diari, el neurocirurgià de l’hospital de Besançon, Laurent Thines, assenyala que, el que posa de manifest el Covid-19 és l’estat de deixadesa dels hospitals des de fa 10 o 20 anys pels successius governs.

«Vull una comissió d’investigació per saber com s’ha deixat França sense protecció. Espero que França comprengui la importància de tenir un sistema de sanitat que funcioni», ha clamat a Le Parisien el president de la Federació de Metges de França, Jean-Paul Hamon.