CONTENCIÓ DE LA PANDÈMIA

Tercer dia sense contagis locals a la Xina però creixen els casos 'importats'

El país registra nombre més elevat de contagis de persones arribades de fora, en total 41, sobretot d'estudiants que tornen d'Europa i els EUA

52864196 60

52864196 60 / HECTOR RETAMAL (AFP)

3
Es llegeix en minuts
Reuters

Aquest divendres la Xina ha informat d’un augment rècord en els casos de coronavirus importats després que els expatriats provinents dels Estats Units i Europa (sobretot estudiants) hagin tornat a casa, cosa que ha generat una segona onada d’infeccions just quan el país es recupera del brot inicial.

Els 41 nous casos confirmats a la Xina van ser importats de l’estranger, ha dit aquest dissabte la Comissió Nacional de Salut del país, cosa que va elevar el nombre total de casos a 269. La bona notícia és que no hi ha hagut cap cas transmès localment per tercer dia consecutiu.

Sobretot estudiants

Beijing i Xangai van ser els principals punts d’entrada per als retornats, molts dels quals són estudiants que estudien a l’estranger, segons informes oficials. Han tornat després que molts campus als Estats Units i Europa tanquessin per aturar el ràpid augment de les taxes d’infecció allà.

També han tornat a la Xina en un vol a la seguretat els expatriats amb seu a la Xina, a mesura que les empreses comencen a reobrir.

Si bé no s’ha informat de la transmissió del virus de persones que arriben de l’estranger a les comunitats locals, les autoritats de la Xina estan endurint les mesures de salut pública a mesura que els casos importats van augmentar per tercer dia en tot el país.

L’afluència d’infeccions des de l’estranger continua sent modesta, però representen una amenaça potencial per a les autoritats xineses, que volen reiniciar les fàbriques i fer que els consumidors gastin de nou.

Previsions de PIB com en el 76

Els analistes han retallat les previsions per al producte intern brut del primer trimestre de la Xina a nivells no vistos des que va acabar la Revolució Cultural, el 1976, amb tots els sectors de l’economia afectats pel brot de coronavirus aquest any.

Beijing i Xangai han establert proves rigoroses i protocols de pantalla per a totes les arribades internacionals per via aèria. Les persones infectades també han entrat a la Xina a través del principal centre de transport de Shenzhen, incloses les persones que tornen a terra ferma des de Hong Kong per terra.

Les províncies del sud de Guangdong, Fujian i les províncies orientals de Shandong i Zhejiang, així com Shaanxi i Sichuan, n’han reportat casos.

Dissabte la comissió de salut de Guangdong va dir que els viatgers que ingressin a la província de Guangdong des de l’estranger estaran subjectes a una quarantena de 14 dies a la seva arribada, ja sigui en residències personals o en un centre de quarantena centralitzat a compte del viatger.

La recuperació

El nombre total de casos confirmats a la Xina continental era de 81.008 a finals de divendres, ha dit l’autoritat de salut. El nombre de morts va ser de 3.255, un augment de set, una taxa molt més lenta que en el punt àlgid de la crisi.

La falta de casos transmesos localment per tercer dia consecutiu va marcar una recuperació que ha portat els funcionaris a relaxar les restriccions, fins i tot a l’epicentre del virus de Wuhan, que va ser responsable de les set noves morts.

La setmana passada funcionaris de la ciutat van dir que els residents podien caminar pels seus complexos, afluixant les restriccions que els havien mantingut a les seves àrees personals de vida.

Dissabte, l’agència oficial de notícies Xinhua va dir que els punts de venda comercials a comunitats residencials i pobles sense casos existents de virus poden reprendre els negocis, citant l’oficina municipal de comerç.

La ciutat oriental de Hangzhou, on el gegant d’internet Alibaba té la seu, aquest dissabte ha dit que permetrà l’obertura de cines, biblioteques i museus, i que deixarà de mesurar la temperatura de les persones a hotels, estacions de metro i edificis d’oficines.

Assaig de la vacuna

Notícies relacionades

La primera fase d’un assaig clínic d’una vacuna ha començat, va informar dissabte el ‘Science and Technology Daily’, recolzat per l’estat.

El primer grup de 36 voluntaris, format per residents de Wuhan d’entre 18 i 60 anys, se sotmetrà a una quarantena de 14 dies en un lloc centralitzat.

‘Coronavirus avui’

Subscriviu-vos a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions

Temes:

Xina Coronavirus