4.800 morts

Itàlia interromp totes les activitats productives excepte les essencials pel coronavirus

El primer ministre Conte va dir que aquesta és una «decisió difícil» però «necessària» per «afrontar la fase més aguda» d'aquesta pandèmia

zentauroepp52837398 giuseppe conte200319093935

zentauroepp52837398 giuseppe conte200319093935 / CHIGI PALACE HANDOUT

2
Es llegeix en minuts
Efe

El Govern italià va decidir ahir dissabte a mitjanit interrompre de forma temporal totes les activitats productives excepte aquelles que són essencials per als ciutadans per intentar contenir la propagació del coronavirus, que ha causat a Itàlia ja més de 4.800 morts.

El primer ministre italià, Giuseppe Conte, va comparèixer ahir dissabte en una roda de premsa, quan Itàlia compleix un mes des de la detecció del brot al nord del país, i va dir que aquesta és una «decisió difícil» però «necessària» per «afrontar la fase més aguda» d’aquesta pandèmia, que ha fet d’Itàlia el país amb més nombre de morts al món.

Es tanquen «a tot el territori nacional totes les activitats productives no necessàries, indispensables per garantir serveis essencials [...], continuaran oberts supermercats, negocis alimentaris de primera necessitat», va assenyalar. 

També seguiran obertes les farmàcies, parafarmàcies, els serveis bancaris, postals, de companyies d’assegurances i serveis públics essencials com el transport.

La decisió del Govern de Roma s’anuncia després que aquest dissabte Protecció Civil informés que Itàlia comptabilitza ja 4.825 morts amb coronavirus, 793 més en 24 hores, i el nombre total de contagis és de 53.578, comptant amb els morts, els malalts actualment i els curats.

Fomentar el teletreball

Va remarcar que totes les empreses han de fomentar el teletreball i que només continuaran treballant els empleats que realitzin activitats «rellevants per a la producció nacional» en fàbriques de tot el país.

«Alentim el motor d’Itàlia, però no l’aturem», va apuntar, conscient que les regions més castigades són la Llombardia, l’Emília-Romanya i el Vèneto, que juntes representen el 40% del producte interior brut (PIB).

El primer ministre també es va referir a la polèmica desencadenada al país després que algunes regions com el Vèneto (nord) hagin decidit tancar els supermercats els diumenges i els dies de festa per evitar concentracions de gent.

Alguns al país estan en contra d’aquesta proposta, com l’ex primer ministre i líder de la governant Itàlia Viva, Matteo Renzi, que ha dit que seria un error perquè crearia llargues cues i s’incrementaria el risc de contagis.

«No hi ha cap restricció als dies d’obertura de supermercats, convido a tots a mantenir la calma, no hi ha necessitat d’acudir en massa i crear llargues cues», va argumentar.

Notícies relacionades

Conte va animar tots els italians a respectar «les normes, amb paciència, responsabilitat i confiança» perquè el nombre de contagis disminueixi, i va reconèixer que «quedar-se a casa no és fàcil», però que és l’única solució per protegir les vides de totes les persones.

«El nostre sacrifici de quedar-nos a casa és mínim comparat amb què fan altres ciutadans, treballadors en hospitals, membres de les forces de l’ordre, empleats de supermercats i serveis públics. Homes i dones que no només treballaran, sinó que compleixen cada dia amb un acte de gran responsabilitat cap a la nació», va concloure.