crisi sanitària global

Exteriors treballa per facilitar la tornada de més de 2.200 espanyols

El Govern intensifica les gestions per aconseguir els avions necessaris i negociar amb els països que han tancat o limitat els vols

El ministeri demana als turistes que es troben en països on encara hi ha connexions, uns 35.000, que tornin com més aviat millor

zentauroepp52863266 aircrafts of spanish airline iberia are pictured at the madr200320164637

zentauroepp52863266 aircrafts of spanish airline iberia are pictured at the madr200320164637 / JAVIER SORIANO

5
Es llegeix en minuts
Efe

El Ministeri d’Afers Estrangers està fent «un esforç sense precedents» per facilitar la tornada a Espanya de més de 2.200 turistes i viatgers atrapats per les restriccions de moviments a 134 països de tot el món, mentre ha demanat als més de 35.000 turistes que els consta que es troben als Estats Units, Cuba, Mèxic, el Brasil, Costa Rica i Tailàndia, països on encara hi ha connexions aèries regulars cap a Espanya, que retornin abans que les possibilitats de fer-ho es compliquin.

Per a els espanyols atrapats sense poder tornar, el Govern ha creat una unitat de crisi, presidida per la ministra Arancha González Laya, que es reuneix diàriament al ministeri per organitzar operacions i vols conjunts amb altres països, negociar amb les companyies aèries, garantir els permisos d’entrada i sortida de les autoritats locals i coordinar l’agrupament dels turistes als aeroports internacionals.

«Es tracta d’un esforç sense precedents en la història recent d’aquest ministeri», han remarcat fonts diplomàtiques, que refusen calcular una xifra d’espanyols amb problemes de moviment, ja que «la situació canvia per minuts» i no tots els viatgers estan en contacte amb les ambaixades i consolats per organitzar la seva sortida. La xifra de més de 2.200 es desprèn del detall aportat per les fonts de les operacions actualment en marxa en diferents països.

Exteriors ha subratllat que aquestes operacions són totes comercials i en cap cas s’està fent ús de fons públics o sol·licitant l’ajuda de les Forces Armades: són totes operacions comercials el cost de les quals recau en els mateixos passatgers, asseguren. «El que fem com a ministeri és assegurar-nos que les condicions en aquests països siguin les adequades perquè els vols operin, i fer les gestions per agrupar els espanyols i assegurar-nos que hi hagi la informació adequada entre els grups que volen tornar i les aerolínies», han apuntat.

Les operacions actualment en marxa, segons Exteriors, són:

Amèrica Llatina

Argentina: converses amb Iberia per a un vol que sortirà aquest dissabte de Madrid i tornarà de Buenos Aires diumenge a la matinada amb «alguns dels espanyols» que estan volent tornar.

El Perú: treballant amb les autoritats a Perú perquè donin garanties de seguretat en els vols que contractarà Iberia per portar de tornada espanyols. Aquest dissabte surt un vol des d’Espanya a Lima, previsiblement.

L’Equador: dissabte partirà un altre vol comercial d’Iberia per donar resposta a part dels més de 600 que tenen intenció de tornar. Anirà previsiblement a Quito i estem coordinant-nos amb les autoritats locals i amb els nostres ciutadans perquè els que fossin a Guayaquil es desplacin a Quito.

República Dominicana: Sortirà un vol especial d’Iberia aquest divendres cap allà, i estem fent encara més gestions perquè hi hagi més vols que donin sortida a la resta d’espanyols. N’haurien sortit ja uns 300 turistes espanyols, i el nostre càlcul és que en queden 300 més. Estem treballant en la possibilitat d’algun vol addicional per descarregar la situació.

Hondures: treballant amb Air Europa per organitzar una operació per treure els aproximadament 300 espanyols que calculem que hi ha al país, incloent-hi l’equip de ‘Supervivientes’, que té interès ja a tornar a Espanya. Es tracta d’un grup de 125 persones.

Mediterrani, Àfrica i Pròxim Orient

Tunísia: gestions amb Air Europa per donar sortida a uns 50 espanyols. La ministra parlarà amb la seva col·lega tunisiana perquè obrin l’espai aeri, que fa diversos dies que està tancat, i els permetin sortir.

Algèria: treballant amb Cepsa perquè un vol privat que ha organitzat la companyia per transportar els seus empleats de tornada doni cabuda a una sèrie de turistes que ja tenim localitzats i que calculem que són uns quants més de 60.

Mauritània: treballant amb Canary Fly perquè surti un vol de Nuadibou amb 70 persones cap a les illes Canàries.

Aràbia Saudita: calculem que hi ha unes 43 persones volent sortir-ne i estem en converses ja avançades amb Polònia per utilitzar un dels seus vols de repatriació i portar els espanyols de tornada a Europa.

Europa

A Europa els problemes «s’estan resolent de manera natural, perquè hi continua havent connectivitat», han precisat les fonts, que destaquen tan sols els casos de Malta i Grècia pel «gran volum» d’espanyols que es trobaven allà.

Malta: hem aconseguit que el Govern maltès contracti tres avions –diumenge passat, dimarts i dimecres–, cosa que ha permès a uns 540 espanyols que siguin ja a Espanya i passant el confinament a les seves llars.

Grècia: dissabte sortirà des d’Atenes a Madrid un vol contractat per les autoritats gregues i Aegean Airlines que donarà sortida a espanyols. Estem en plenes gestions, pràcticament concloses, perquè dos vols addicionals surtin aquest diumenge amb destinació a Madrid i Barcelona, que alleujaran substancialment la situació a Grècia.

Àsia

Els casos més complicats són les Filipines i Indonèsia, perquè encara no hi ha hagut una interrupció generalitzada de vols a la resta de la regió.

Filipines: una situació particularment complicada per tractar-se d’un país compost per 7.000 illes que ha prohibit els viatges entre elles. Ens consta que ja han sortit uns 150 espanyols de Manila, on en aquests moments no hi ha especials problemes de connectivitat. Però queden unes 600 persones disperses per les illes.

Estem en converses amb Polònia, Alemanya i Lituània per constituir solucions conjuntes i portar-los de tornada. Alguns d’aquests països estan planejant ja vols que no aniran a Manila sinó a les illes, i estem en converses perquè s’hi incorporin ciutadans espanyols.

Indonèsia: el veritable repte és Bali, on hi ha uns 150 espanyols. Els mantenim permanentment informats de vols operatius i connexions possibles per poder sortir-ne, però també estem explorant la possibilitat de col·laborar amb Polònia o Letònia compartint-hi un vol.

En paral·lel a aquests esforços, Exteriors ha intensificat la seva comunicació demanant sentit comú a la gent perquè no surtin d’Espanya en aquests moments, la qual cosa és «un exercici d’absoluta irresponsabilitat», i demanant que els que es troben a l’exterior tornin amb celeritat perquè la situació es pot arribar a complicar en alguns llocs.

Notícies relacionades

Així, des d’Exteriors han advertit especialment turistes i viatgers espanyols al Brasil, Costa Rica, Cuba, Mèxic, Tailàndia i els Estats Units, i els han enviat missatges «particularment urgents» per considerar que «ben aviat es pot complicar seriosament» la seva situació.

Per a això, el ministeri ha enviat entre dijous i divendres 35.000 missatges per SMS a persones que es troben en aquests països, principalment turistes, i ha reiterat la seva crida a la «calma, paciència i responsabilitat» dels viatgers i turistes.