EPIDÈMIA GLOBAL

Macron limita dràsticament els moviments per frenar l'expansió del coronavirus

Les restriccions entraran en vigor aquest dimarts i duraran almenys 15 dies

La segona volta de les eleccions municipals franceses es posposa

zentauroepp52351287 mulhouse  france   18 02 2020   french president emmanuel ma200218215305

zentauroepp52351287 mulhouse france 18 02 2020 french president emmanuel ma200218215305 / JEAN-FRANCOIS BADIAS POOL

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

Emmanuel Macron ha decidit restringir dràsticament els moviments de la població a tot  França a partir d’aquest dimarts i durant almenys 15 dies per frenar l’avenç del coronavirus. En el seu segon missatge a la nació en menys d’una setmana, el president francès ha anunciat igualment que  es posposa la segona voltade les eleccions municipals, que estaven previstes el 22 de març.

França havia decretat ja el tancament de discoteques, cines, cafès, restaurants i tot tipus de comerços no essencials i les concentracions de més de 100 persones. Ara, la vida dels ciutadans serà molt més limitada. Només estaran permesos els trajectes per anar a treballar, comprar aliments, anar al metge o fer esport. No es permetran les reunions a l’exterior i hi haurà multes per als qui incompleixin aquestes consignes.

Macron s’ha recolzat en l’opinió del Consell científic que assessora l’Elisi per adoptar aquestes mesures. Els experts preconitzaven un confinament similar a l’adoptat a Itàlia i Espanya, però el que ha anunciat el president francès sembla que no va tan lluny. 

Malgrat la ràpida expansió del Covid-19 i la insistència de les autoritats per respectar les consignes de distanciament social, molts francesos van omplir aquest diumenge assolellat de març parcs, jardins i mercats. Macron els ha demanat «esperit de solidaritat i responsabilitat» per protegir-se i protegir els més vulnerables de contreure el virus. «Estem en guerra sanitària. L’enemic és allà, invisible,» ha proclamat.

Ajornament de les reformes

Va prometre la suspensió de les factures de gas, aigua i llum d’empreses i llars, que l’Estat es farà càrrec de la despesa de taxis i hotels que pugui necessitar el personal sanitari i un aval estatal per a un préstec bancari de 300.000 milions destinat a les empreses. Una de les sorpreses de la seva intervenció ha sigut l’anunci de l’ajornament de les reformes en marxa, inclosa la discutida sobre les pensions que ha fet sortir al carrer milers de persones.

A Alsàcia, un dels focus més grans del virus, l’Exèrcit desplegarà un hospital de campanya i als 25 departaments més afectats per la infecció es distribuiran màscares a partir d’aquest dimarts.

Notícies relacionades

El mandatari francès ha participat aquest dilluns en una reunió per videoconferència amb els líders del G-7 i ha parlat per telèfon amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, la presidenta de l’Executiu comunitari, Ursula von der Leyen, i el president del Consell Europeu, Charles Michel, que ha decidit el tancament de les fronteres de la UE durant 30 dies.

França té confirmats fins aquest dilluns 6.633 casos de Covid-19 (1.210 més que un dia abans) i 148 morts per la malaltia.