Aniversari d'un conflicte

Nou anys de guerra a Síria

El país comptabilitza un milió de morts i milions de desplaçats des que va començar el conflicte el 2011

La població civil continua vivint en un caos

zentauroepp52788779 internacional siria ricardo garcia vilanova200314200445

zentauroepp52788779 internacional siria ricardo garcia vilanova200314200445 / INTERNACIONAL SIRIA

4
Es llegeix en minuts
Ricardo García Vilanova

«Això no és l’Iraq ni Líbia, això és una altra cosa. Moren cada dia més de trenta persones, així que... Benvinguts a Turquia, però preneu-vos el vostre temps, dos o tres dies, per decidir si voleu entrar a Síria. Us poden matar». Aquesta va ser la presentació de Nadir, un antic professor de bàsquet reconvertit a traficant, que va ser el nostre contacte amb la xarxa que ens va introduir il·legalment al país. Era l’any, el 2011, en els inicis de la guerra a Síria, que avui compleix nou anys.

Ens va ensenyar vídeos de ferits i morts, i de les milícies alauites, els shabbihad, amb algunes dels seves víctimes assassinades al seu costat.  Eren uns tipus amb pinta de pinxos injectats amb anabolitzants que estimen els cotxes de luxe i les armes. «Els soldats sirians que es neguen a disparar contra els civils a les manifestacions són executats per ells. No tenen pietat de ningú», va explicar Nadir. 

Arribem a Abdita entrada la nit, on s’havia organitzat una manifestació amb l’Exèrcit situat a tot just un quilòmetre de distància. La concentració es duia a terme a la plaça principal. Era la primera a la qual teníem accés, després de veure’n algunes per internet. La manifestació va congregar unes 600 persones que clamaven contra Bachar al-Assad. N’hi havia una primera, de només nens, amb tot de consignes en àrab, excepte una que deia simplement Freedom.  «Sisplau, intenta captar imatges només de nens o d’adults que ho acceptin», em van dir repetides vegades. Eren conscients que amb aquestes imatges podien ser identificats i ser objecte de represàlies tant ells com la seva família.

Bales sobre els manifestants

Pugem a la teulada d’un edifici. «Ajupiu-vos perquè us poden disparar els franctiradors», ens va aconsellar Abu Mohamed, de l’MC (Media Center), activistes que, com a Líbia, documentaven la revolució. En aquest cas era una retransmissió en directe per a la televisió Al Jazeera. De sobte, diverses ràfegues amb bales traçadores van passar per sobre els caps dels manifestants. Lluny de crear una estampida, es van limitar a dissoldre la marxa de manera pausada. 

D’això fa ara nou anys. Des d’aleshores, Síria ha deixat més de mig milió de morts i més de milions de refugiats, i el país continua immers en un caos inhumà per a la població civil. Aquests últims anys, aquest país ha passat de celebrar manifestacions pacífiques, en les quals participaven junts sunnites, xiïtes, armenis, kurds i cristians, a una guerra civil que posteriorment s’ha convertit en sectària. Un grup de civils i militars van prendre les armes perquè els estaven massacrant a l’arribada de grups extremistes com Ahrar al-Sham, Jabhat al Nusra i el tristament famós Estat Islàmic, que va sembrar un regnat de terror, ja no només en aquest país, sinó també a l’Iraq i a Líbia.

Situació esquinçadora

En aquest novè aniversari poc es parla ja de la situació esquinçadora a què s’enfronten els civils que encara es troben a Idlib, últim feu (al costat d’un petit enclavament a la frontera jordano-iraquiana) de l’anomenada revolució que no només agrupa forces de l’FSA sinó també grups extremistes. S’estima en més d’un milió els refugiats que fugen dels atacs aeris i de l’artilleria de les forces governamentals i de la seva aliada, Rússia, que diàriament ataquen la zona des que va començar l’ofensiva de Damasc l’abril del 2019.

El resultat és un èxode de civils i poblacions destruïdes fantasmagòriques. Mentrestant, a la veïna ciutat de Qamislo, al Kurdistan sirià, la vida continua aliena al caos que hi ha a tot el país, després dels últims esdeveniments amb l’entrada de Turquia i el seu corredor de seguretat de 30 quilòmetres, que ha generat un altre conflicte.  

Gran tauler d’escacs

És en aquesta ciutat on Farhan deixa un moment el seu kebab i aixeca el cap indicant-me alguna cosa darrere meu. Em giro i veig una gran bandera russa en un comboi militar que travessa un dels carrers de Qamishli en direcció a l’aeroport. Feia poques hores, a la carretera d’Al-Hasakah, ens havíem creuat amb un sol vehicle militar amb una gran bandera nord-americana. Això bàsicament resumeix el que és avui Síria, un gran tauler d’escacs on dues superpotències mouen les seves reines i Turquia els seus cavalls. 

«¿Què opineu dels americans?», pregunto a Farhan. «La gent ja no hi confia després de l’última vegada, només volen el petroli», afirma, i recorda la sortida dels nord-americans de Rojava fa uns quants mesos, on la gent els llançava pedres, i pocs dies després tornaven a entrar. Els kurds se senten traïts. En realitat tot sembla un teatre orquestrat en què cada actor té el seu paper, uns se’n van perquè altres puguin entrar i crear una franja de «seguretat», mentre que casualment aquests últims van entregar el cap de l’home mes buscat: exlíder de l’Estat Islàmic, al-Baghdadi.

Ala dura d’Estat Islàmic

Notícies relacionades

Mohamed, un dels soldats de l’ala dura d’Estat Islàmic que va romandre fins a l’agonia en la batalla de Baghouz, aliè a tot això, perquè roman incomunicat amb l’exterior, com els altres 6.000 presoners d’Estat Islàmic a la presó d’Al-Hasakah, em diu: «He sentit que aviat tindrem un judici. Fa més d’un any que som aquí».  En realitat els judicis contra els membres dl’Estat Islàmic ja estaven programats per a aquestes dates, però el coronavirus ha fet impossible dur-los a terme.

De fet, un cop entres a Síria, et rep una figura embolicada amb un vestit blanc amb una màscara que et mesura la temperatura. És una imatge surrealista per a un país en guerra, per la qual cosa pregunto a Omar si creu que hi ha casos de coronavirus a Rojava. «Molts iranians entren directament de Damasc. I alguns són en aquesta base. Pot ser que en tinguem i no ho sapiguem, però ara al món només li importa el coronavirus. Síria no existeix».