Conflictes bèl·lics

Els EUA comencen una ofensiva contra les milícies a l'Iraq després de l'atac a la base militar

El Departament de Defensa nord-americana ha informat que això és en resposta al llançament de projectils a la instal·lació militar de Taji que va provocar la mort de dos dels seus soldats

zentauroepp51543095 a handout picture received from the us embassy in iraq on de200101121622

zentauroepp51543095 a handout picture received from the us embassy in iraq on de200101121622

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els Estats Units van llançar la passada matinada atacs contra llocs de la milícia xiïta Kataib Hezbol·là (KH) a l’Iraq, després que dos soldats nord-americans i un de britànic morissin en una acció contra forces de la coalició, segons ha informat aquest divendres el Pentàgon.

El Departament de Defensa va indicar en un comunicat que es tracta d’«atacs defensius de precisió» contra cinc instal·lacions d’emmagatzemament d’armes que busquen «deteriorar significativament» la capacitat de les milícies de realitzar futures accions. Segons ha denunciat aquest divendres el Govern de l’Iraq, com a conseqüència d’aquesta ofensiva van morir cinc militars iraquians i un civil.

Bagdad ha expressat el seu «fort rebuig d’aquest atac [...] que infringeix el principi de cooperació entre les forces de seguretat iraquianes i les parts que van planejar i van perpetrar aquest atac traïdor», i el considera una violació a la seva sobirania.

Per la seva banda, el Ministeri d’Exteriors de l’Iran ha advertit aquest divendres els EUA sobre la realització de «moviments perillosos» a l’Iraq i ha insistit que les tropes nord-americanes han d’abandonar la regió. Així mateix, ha aconsellat Washington que «eviti seriosament propagar el virus de culpar d’altres i fer acusacions amb l’objectiu de justificar comportaments il·lògics i evadir la seva responsabilitat».

Estratègia de defensa

«Aquests atacs van ser defensius, proporcionals i en resposta directa a l’amenaça plantejada pels grups de milícies xiïtes recolzats per l’Iran que continuen atacant bases que allotgen les forces de la coalició», ha dit el Pentàgon.

La nota ha confirmat que dos nord-americans i un britànic van perdre la vida en un atac contra la instal·lació militar de Taji, que va causar, a més, ferides a 14 soldats més.

Segons els Estats Units, aquest va ser «l’últim d’una sèrie d’atacs amb coets» comesos per les milícies que acusa d’estar recolzades per Teheran, en els quals han mort cinc persones i dotzenes més han resultat ferides, entre elles, integrants de les forces de seguretat iraquianes.

«Els Estats Units no toleraran atacs contra la nostra gent, els nostres interessos o els nostres aliats», ha assenyalat el secretari de Defensa, Mark Esper, citat en el comunicat. Esper ha assegurat que, com han demostrat en els últims mesos, prendran «les mesures que siguin necessàries» per protegir les seves forces a l’Iraq i a la regió.

Atacs continus

El 13 de febrer es va conèixer que diversos coets van impactar a l’interior de la base militar K1 de Kirkuk, al nord de l’Iraq i on són presents tropes nord-americanes, la mateixa on el 27 de desembre va morir un contractista en un atac que va acabar desencadenant una escalada de tensió a la regió.

Notícies relacionades

En resposta a la mort del contractista, Washington va atacar posicions de KH i va causar 25 morts en les seves files, cosa que va desencadenar la ira de simpatitzants i milicians d’aquesta minoria de l’islam que van assaltar l’ambaixada nord-americana a Bagdad, fet del qual els EUA van acusar l’Iran.

El 3 de gener, els EUA van dur a terme un atac a Bagdad que es va cobrar la vida del general iranià Qasem Soleimani i del vicepresident de les milícies de Multitud Popular, Abu Mahdi al-Mohandes, fet que va provocar un dels pics de tensió més alts entre Washington i Teheran des del 1979, quan van deixar de tenir relacions diplomàtiques.