EXCEPTE SÚPERS i FARMÀCIES

Itàlia tanca durant dues setmanes tots els negocis del país

Només obriran els establiments que ofereixen serveis de primera necessitat, com botigues de menjar i farmàcies

itaila / periodico

1
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

Itàlia ha ordenat aquesta nit el tancament de totes les seves activitats econòmiques excepte les essencials (farmàcies i botigues de menjar) durant dues setmanes, el temps calculat pels científics per disminuir els contagis que avui han superat els 12.400 casos, amb 2.076 infectats més un sol dia. Els morts en les últimes 24 hores van ser 196, cosa que va elevar la xifra de víctimes mortals fins a les 827. 

En una breu compareixença, dramàtica en certs moments, i després d’una reunió permanent del Govern que va durar tot el dia, Giuseppe Conte va anunciar el tancament de tot el que no siguin farmàcies, botigues de menjar –els supermercats també hauran de tancar–, quioscos, transports públics, estancs i correus. «No és necessari posar-se a córrer per fer provisió de menjar perquè les botigues d’alimentació continuaran obertes», va anunciar el primer ministre italià.

Conte va enumerar que tancaran «botigues, bars, pubs, restaurants, perruqueries, centres d’estètica i serveis de menjadors». Als restaurants, no obstant, se’ls permet un servei d’entrega a domicili.

La patronal, en contra

El primer ministre va afegir que queden garantits «els transports i serveis d’utilitat pública», com bancs, correus, financeres i asseguradores. Totes les altres activitats públiques que comporten acumulació de persones, des de cines a teatres passant per exposicions o conferències públiques, ja havien sigut prohibides anteriorment.

La patronal era contrària al tancament total i complet de les fàbriques, però en l’anunci el primer ministre va dir que continuaran obertes però amb «mesures de seguretat». És a dir, totes les empreses que puguin faran treballar els seus empleats des de casa i d’altres hauran d’«incentivar vacances i permisos» del tipus que sigui.

Ritme de producció mínim

Notícies relacionades

Respecte a les indústries, la decisió del Govern deixa marge a la patronal per decidir mantenir les plantes en actiu a baix ritme, principalment «aquelles que estiguin vinculades a cadenes mundials de les quals no poden desenganxar-se sense patir danys excessius». 

La petició de tancar gairebé totes les activitats econòmiques havia arribat el matí a la taula de l’Executiu, enviada per Attilio Fontana, president autonòmic de la Llombardia (Milà), una demanda que se circumscrivia en exclusiva a aquella regió. No obstant, l’Executiu l’ha estès a tota la península davant de l’avançament imparable de nous contagis i víctimes mortals.

Temes:

Coronavirus Roma