CATÀSTROFE AÈRIA

Comença el judici per l'abatiment de l'avió de Malaysia Airlines a Ucraïna

L'aparell, amb 298 persones a bord, va ser abatut per una bateria de l'Exèrcit rus traslladada en secret a Donetsk des del país veí

El judici es porta a terme 'in absentia', ja que cap dels encausats ha acceptat viatjar a Holanda, i intenta ajudar les famílies a tancar ferides

zentauroepp52684618 den haag  netherlands   08 03 2020   relatives of victims of200309102424

zentauroepp52684618 den haag netherlands 08 03 2020 relatives of victims of200309102424 / ROBIN VAN LONKHUIJSEN

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

«Per descomptat que no aniré a Holanda; no reconec la jurisdicció d’aquest tribunal per jutjar fets en la guerra d’Ucraïna». Amb aquestes paraules, pronunciades aquest dilluns en conversa telefònica amb EL PERIÓDICO, Igor Guirkin, un dels quatre acusats en el judici per l’abatiment de l’avió de Malaysia Airlines que aquest dilluns ha començat a Amsterdam, ha descartat per complet qualsevol forma de cooperació amb la justícia holandesa. Un total de 298 persones, entre passatgers i tripulació, van perdre la vida el 17 de juliol del 2014 quan un míssil disparat per una bateria terra-aire Buk pertanyent a l’Exèrcit rus va abatre un Boeing 777 que cobria la ruta entre la capital holandesa i Kuala Lumpur.

Abans de tallar abruptament la comunicació, el sospitós ha insistit en la seva versió, proclamada ja en ocasions anteriors, que l’aparell «no va ser abatut» per les milícies prorusses que combatien l’Exèrcit regular ucraïnès, però no ha donat detalls addicionals. Guirkin, més conegut pel sobrenom de ‘Strelkov’ (‘Tirador’) ocupava el càrrec de ministre de l’autoproclamada República Popular de Donetsk (RPD), i la investigació el considera com un dels supervisors del trasllat de la plataforma Buk des de les casernes on té la seva base la 53 Brigada de Defensa Aèria de l’Exèrcit rus, a Kursk, no gaire lluny de la frontera amb Ucraïna, fins al país veí.

La investigació, a partir de converses telefòniques interceptades, afirma que els altres tres encausats, dos de nacionalitat russa i un d’ucraïnès, també van participar en el procés de desplegament o en el tret. Tots ells resideixen en diferents localitats de la Federació Russa i no hi tenen cap perill de ser extradits, ja que Moscou nega insistentment els fets, qualifica el judici de «polititzat» i rebutja col·laborar-hi.    

La vista judicial a Amsterdam ha arrencat amb unes paraules del jutge Hendrik Stenhuuis. «Molta gent ha esperat aquest dia: la tràgica pèrdua de tantes vides ha afectat molta gent arreu del món», ha destacat. En la llista de passatgers del vol MH-17 hi havia 192 ciutadans dels Països Baixos, 44 de Malàisia, 27 d’Austràlia i 10 del Regne Unit, entre altres països. «El que ha succeït és incomprensible», ha sentenciat el magistrat.

Judici ‘in absentia’

Notícies relacionades

Malgrat que el judici es realitzarà ‘in absentia’ –només un dels enjudiciats tindrà representació legal–, molts juristes i experts legals, així com representants governamentals dels països amb passatgers a bord del fatídic vol, defensen la conveniència de tirar endavant el procés i que s’emetin sentències. L’existència de condemnes fermes a nivell d’una jurisdicció nacional impossibilitaria els moviments dels condemnats pel món, dels seus patrimonis, i per tant, dificultaria les seves vides. La negativa per part de Rússia a què l’ONU creés un tribunal ‘ad hoc’, ha provocat el trasllat del cas a la jurisdicció d’Holanda, amb diferència el país amb més víctimes a bord.      

«Els russos es neguen sistemàticament a cooperar en la investigació criminal, han arribat a actuar per frustrar-la, malgrat que estan moralment i legalment obligats i compartir informació crucial. En canvi, ens oculten coses, distorsionen els fets i no se’n fan responsables. «Això és inhumà», ha denunciat Sander van Luik, portaveu del Grup de Treball de Recerca de la Veritat MH17, que representa les víctimes, al diari De Telegraaf. En record als seus pròxims morts, familiars de les víctimes han col·locat 298 cadires buides davant de l’ambaixada de Rússia a la Haia.