VIOLÈNCIA A L'AFGANISTAN

Almenys 27 morts en un tiroteig en un esdeveniment a Kabul

El cap de l'Executiu afganès, Abdullah Abdullah, ha resultat il·lès

zentauroepp52656241 herido kabul200306133346

zentauroepp52656241 herido kabul200306133346 / OMAR SOBHANI

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Efe

Almenys 27 persones han mort i 55 més han resultat ferides en un tiroteig registrat aquest divendres en un esdeveniment a Kabul que comptava amb la presència del cap de l’Executiu afganès, Abdullah Abdullah, i altres importants autoritats afganeses, que van resultar il·leses.

L’incident té lloc en un moment crucial per a la nació afganesa, després de la firma d’un acord entre els EUA i els talibans la setmana passada a Doha que s’espera que obri el camí de les negociacions de pau entre els insurgents i el Govern afganès.

«Després de l’atac, el servei d’Ambulàncies de Kabul ha traslladat 27 morts i 55 ferits als nostres hospitals», va afirmar a Efe el portaveu del Ministeri de Salut Pública afganès, Wahidullah Mayar.

El tiroteig, del qual de moment es desconeix l’autoria, va començar cap a les 11.20 hores (6.50 GMT), quan el president de l’Alt Consell per a la Pau, Karim Khalili, pronunciava un discurs amb motiu de l’aniversari de la mort del líder de la comunitat xiïta hazara Abdul Ali Mazari, va confirmar el Ministeri d’Interior afganès. Els atacants van disparar des d’un edifici pròxim en construcció.

«Un atac malvat»

«Va ser un atac malvat, van començar a disparar directament contra el públic i l’escenari», va rememorar Khalili al canal local Tolo, hores després que les imatges de l’inici de l’atac quan donava el discurs es tornessin virals.

La portaveu del Ministeri d’Interior, Marwa Amini, havia informat a Efe anteriorment que «totes les autoritats d’alt rang van ser evacuades fora de perill del lloc de l’atac». Un portaveu dels talibans, Zabihullah Mujahid, va rebutjar l’autoria de l’atemptat a la xarxa social Twitter. «L’atac en l’esdeveniment a Kabul no té res a veure amb els combatents de l’Emirat Islàmic» (com s’autodenominen els talibans), va assegurar Mujahid.

Precedent

L’any passat, també durant un esdeveniment per l’aniversari de la mort de Mazari en la qual era present Abdullah, almenys 11 persones van morir i 95 van resultar ferides en un atac amb morters, que va ser reivindicat pel grup gihadista Estat Islàmic (EI).

Notícies relacionades

El president afganès, Ashraf Ghani, va condemnar l’atemptat a través d’un missatge a Twitter, en el qual va qualificar els fets com un «atac contra la humanitat i un atac contra la unitat de l’Afganistan».

En els últims dies s’han produït alguns enfrontaments des del final del període de reducció de la violència a què els talibans s’havien compromès com a pas previ abans de la firma de l’acord, i l’alliberament de 5.000 presoners insurgents també s’ha convertit en un punt de fricció entre l’Afganistan i els EUA.

Temes:

Afganistan Kabul