La carrera cap a la Casa Blanca

Els demòcrates planten el 'lobby' jueu

Sanders i Warren boicotegen la gran cita anual del principal grup de pressió proisraelià a Washington

Bloomberg, l'únic candidat en comparèixer a la conferència, critica els seus rivals demòcrates

zentauroepp52596779 vice president mike pence speaks at the american israel publ200302213405

zentauroepp52596779 vice president mike pence speaks at the american israel publ200302213405 / Alex Brandon

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

La conferència que cada any celebra el Comitè d’Assumptes Públics Israelianoamericà (AIPAC) ha sigut històricament una parada obligatòria per a la classe política nord-americana. La peregrinació anual aprofitada per demòcrates i republicans per expressar el seu recolzament sense fissures a Israel, acostar-se a l’electorat jueu i evangèlic, i guanyar-se el favor d’un dels ‘lobbies’ més poderosos de Washington. Al cap i a la fi, poques coses generaven tant consens bipartidista com el recolzament incondicional a l’Estat jueu. Però aquest consens ja no existeix. El mateix distanciament cap a Israel que reflecteixen els sondejos entre l’Amèrica progressista ha quedat patent en aquesta última edició de l’AIPAC. Diversos candidats demòcrates han boicotejat el fòrum i només un d’ells, Michael Bloomberg, ha comparegut personalment a la conferència.

«No és un bon senyal», deia a aquest diari als passadissos de l’AIPAC Michael S., un pensionista arribat des de l’estat de Nova York. «Diu molt dels que no han vingut. O són uns ignorants o tenen unes polítiques ancorades en prejudicis». La perplexitat entre els milers d’assistents era evident. Mai abans tants candidats havien esquivat la cita. Pete Buttigieg va al·legar problemes d’agenda per la imminència del ‘superdimarts’, abans de retirar-se de la carrera. Joe Biden i Amy Klobuchar es van limitar a intervenir per videoconferència, mentre que Elizabeth Warren i Bernie Sanders no van tenir objeccions en repudiar l’esdeveniment esgrimint l’alineament de l’AIPAC amb l’extrema dreta israeliana i les polítiques expansionistes de Benjamin Netanyahu.

Expressió de la intolerància

«Em preocupa que l’AIPAC s’hagi convertit en una plataforma per als líders que expressen intolerància i s’oposen als drets palestins més bàsics», va dir Sanders fa uns dies, abans de descriure el primer ministre israelià com un «racista reaccionari». Des de l’entorn de l’esquerra demòcrata, grups com MoveOn o IfNotNow feia mesos que promovien el boicot a l’esdeveniment. Lluny de bastir ponts, el ‘lobby’ va reaccionar llançant recentment una campanya publicitària que acusa els «radicals del Partit Demòcrata» de voler imposar als nord-americans les seves «polítiques antisemites i antiisraelianes». 

Notícies relacionades

El cert és que no només Sanders o Warren advoquen per replantejar la relació amb Israel o transferir als palestins part dels més de 3.000 milions de dòlars en ajuda militar que el seu país concedeix anualment a l’Estat jueu. També Buttigieg va arribar a dir que estaria disposat a reavaluar els ajuts si Israel s’annexiona la Cisjordània ocupada. Aquesta aposta per una política més neutral és una resposta al desacomplexat alineament de la Casa Blanca amb Netanyahu, però també un reflex de l’opinió pública demòcrata. D’acord amb una enquesta de Gallup del mes passat, només un 43% dels demòcrates diu ser proisraelià, el percentatge més baix dels últims 14 anys, davant el 30% que simpatitza amb els palestins. 

El cop de porta a l’AIPAC d’alguns dels candidats va ser aprofitat per Bloomberg, que es va presentar a la conferència com el millor amic d’Israel, malgrat que també Biden li va dedicar tota classe de felicitacions. «Descriure la seva plataforma com a racista és un intent de desacreditar la seva veu, intimidar la gent i debilitar la relació amb Israel», va dir l’exalcalde jueu de Nova York referint-se a Sanders.