TRAMA INTERNACIONAL

La investigació per blanqueig a Barcelona que apunta al primer ministre búlgar arriba a Europa

L'oenagé que va denunciar el cas als Mossos demana reunir-se amb la Comissió Europea

El president de l'organització ha denunciat davant de la policia francesa amenaces contra ell i la seva família

zentauroepp52402280 brussels  belgium   21 02 2020   bulgaria s prime minister b200221214952

zentauroepp52402280 brussels belgium 21 02 2020 bulgaria s prime minister b200221214952 / LUDOVIC MARIN POOL

3
Es llegeix en minuts
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

El cas de la presumpta trama internacional de blanqueig de diner a Barcelona que apunta al primer ministre de Bulgària, Boiko Boríssov, revelat per EL PERIÓDICO, arribarà a la Comissió Europea. Els Mossos d’Esquadra i la Fiscalia Anticorrupció investiguen des de fa un any la injecció de més de cinc milions d’euros a dues empreses amb seu a Barcelona que haurien servit per instal·lar en un xalet d’Esplugues de Llobregat i posar al capdavant d’una botiga de roba de luxe al passeig de Gràcia a l’exmodel Borislava Iovtxeva, que està sent analitzada per la seva possible relació amb Boríssov.

Georgi Georgiev, el president de l’oenagé búlgara MC BUUP, que va denunciar el cas, explica a EL PERIÓDICO: «Hem enviat un escrit tant a la Comissió Europea com a la Fiscal General Europea contra el Frau, Laura Kövesi, i esperem reunir-nos-hi a Brussel·les per entregar-los totes les dades i documents del Barcelona Case».

Després que EL PERIÓDICO informés de les indagacions obertes a Catalunya, la Fiscalia General de Bulgària ha anunciat que també obrirà una investigació. Però els denunciants no acaben de refiar-se de la justícia del seu país, que ja va tenir coneixement d’aquests fets fa un any per una denúncia de l’eurodiputada socialista Elena Iontxeva.

Denúncia a Estrasburg

Iontxeva assegura que, fins ara, no només no havia obtingut resposta, sinó que, a més, des que va posar de manifest el cas ha patit una «persecució» que també ha denunciat: «El gener del 2019, el fiscal va obrir una investigació contra mi. Vaig denunciar una persecució política i ara el meu cas acaba de ser admès al Tribunal de Drets Humans, a Estrasburg», afirma en declaracions a aquest diari.

La Comissió Europea, al seu informe del 2016 sobre Bulgària, ja va recomanar realitzar una investigació independent del cas, arran que sortissin a la llum unes gravacions entre la jutge Vladimira Ianeva i una altra magistrada en què s’esmentava l’existència d’una «casa a Barcelona» que hauria comprat el primer ministre Boríssov per instal·lar-hi «una amant». Finalment, res es va fer.

Amenaces

Georgi Georgiev insisteix: «Hem exigit que el primer ministre sigui apartat del seu càrrec fins que la investigació acabi, de manera que no pugui afectar el procés». Una cosa que ha sigut rebutjada. El dirigent de l’oenagé que va portar el cas a la policia catalana acaba de denunciar davant de la policia francesa que aquests dies ha rebut amenaces contra ell i la seva família a través de diversos missatges de Messenger.

Georgiev, que és a França amb la seva dona, on ella ha rebut un trasplantament de ronyó, assegura en la seva denúncia, a la qual ha accedit EL PERIÓDICO, que algú li va enviar un missatge en què l’advertien: «Sabem on s’està recuperant la teva dona i és una presa fàcil. Atura l’activitat de la teva associació o ho farem nosaltres».

Davant dels agents de la comissaria central de Grenoble, Georgiev va explicar que les amenaces havien arribat després de conèixer-se la investigació oberta pels Mossos d’Esquadra i la Fiscalia Anticorrupció a Espanya, que va ser publicada per EL PERIÓDICO el 21 de febrer. El líder de l’ONG va atribuir les amenaces a l’«entorn» del primer ministre de Bulgària.

En declaracions a aquest diari des de França, Georgiev explica: «Una de les amenaces que he rebut assegura que segrestaran la meva dona. Els nostres fills són a Bulgària i els meus amics de l’oenagé se’n cuiden i els mantenen sans i estalvis. Estem acostumats a les amenaces i als cops. No ens podran parar. Continuarem lluitant contra la màfia i la corrupció. Crec que els ciutadans i la premsa lliure som més forts que la màfia».

La botiga ja té amo

Notícies relacionades

Boríssov va desmentir la seva relació amb la trama i va negar ser propietari de la casa d’Esplugues de Llobregat on es va instal·lar la model Borislava Iovtxeva i la seva família. El ‘premier’ búlgar va atribuir les informacions d’EL PERIÓDICO i la investigació oberta a Espanya a maniobres dels serveis secrets de Rússia.

Com ja va informar aquest diari, el mateix dia de la publicació, la botiga de roba investigada a la suposada xarxa de blanqueig de diner, una franquícia d’Ermanno Scervino ubicada al passeig de Gràcia, va tancar de manera sorprenent. Dimecres passat, la immobiliària que gestiona el lloguer del local, en el qual segons els informes dels Mossos l’exmodel que s’hauria beneficiat de la trama ha anat exercint tasques de «direcció i control», confirmava a EL PERIÓDICO que l’establiment ja té un nou amo.