TRAMA INTERNACIONAL

Tempesta a Bulgària per la investigació de blanqueig que apunta al primer ministre búlgar

L'oposició confia que Espanya «aporti llum» a les acusacions contra Boríssov

El líder búlgar acusa «espies russos» d'estar darrere de les indagacions dels Mossos

zentauroepp52402280 brussels  belgium   21 02 2020   bulgaria s prime minister b200221214952

zentauroepp52402280 brussels belgium 21 02 2020 bulgaria s prime minister b200221214952 / LUDOVIC MARIN POOL

3
Es llegeix en minuts
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

Les indagacions dels Mossos d’Esquadra i la Fiscalia Anticorrupció sobre una xarxa «de blanqueig internacional de capitals» i la possible participació en aquesta xarxa del primer ministre de Bulgària, Boiko Boríssov, revelada aquest divendres per ELPERIÓDICO, ha provocat una tempesta política al país balcànic.

L’eurodiputada socialista Elena Yoncheva va assegurar aquest divendres a aquest diari que el cas «presenta uns fets extremadament pertorbadors», en al·lusió al suposat blanqueig de cinc milions d’euros mitjançant la compra d’un xalet de luxe a Esplugues de Llobregat i una botiga de luxe al passeig de Gràcia i la beneficiària dels quals seria l’exmodel búlgara Borislava Yovcheva, la possible vinculació de la qual amb Boríssov està sent analitzada.

«El 20 de maig del 2019 vaig enviar un informe al fiscal general de Bulgària demanant que obrís una investigació. No vaig rebre cap resposta», va afirmar l’eurodiputada, abans d’explicar que llavors va acusar Boríssov de ser el veritable amo de la casa. «Vaig pagar un alt preu per allò».

Yoncheva va expressar la seva confiança en el fet que la justícia espanyola «aporti llum» i que gràcies a la intervenció de la policia catalana i la fiscalia «prevalguin l’imperi de la llei i la democràcia». «És hora que les autoritats espanyoles, i espero que també les de Bulgària, aclareixin els fets», va afegir.

Denúncia davant de l’ambaixada

L’oenagé MCBUUP (Moviment Civil Bulgària Unida) va ser la primera a denunciar la trama. «El juliol del 2018 vam presentar el cas a l’Ambaixada d’Espanya», recorda el seu president, Georgi Georgiev. L’oenagé va reclamar llavors que s’enviés la denúncia a la fiscalia espanyola i es va declarar «disposada a cooperar». Georgiev assegura que no  van rebre resposta. «Per això, el març del 2019 vam enviar el cas a la policia catalana», explica.

El dirigent de l’oenagé afirma que el líder búlgar «té a veure amb la inexplicable prosperitat i riquesa de Yovcheva i la seva família». La denúncia apunta a la possible relació entre la dona i el primer ministre. Georgiev manté que hi ha «evidències» que Boríssov i Yovcheva «han estat a prop l’un de l’altre».

Negativa de Boríssov

Des de Brussel·les, on va acudir al Consell Europeu, el primer ministre de Bulgària va negar qualsevol relació amb «el cas de Barcelona». «No he estat allà des de fa 15 anys, no tinc propietats allà», va dir en declaracions als periodistes. El líder búlgar va afegir que «ningú, ni policia ni fiscals» li han demanat cap tipus d’informació sobre aquest assumpte.

El cap del govern búlgar no va voler respondre si coneix l’exmodel Borislava Yovcheva. Quant als socis de les empreses que van injectar els diners amb els quals es van comprar el xalet i la botiga, va assegurar que algunes són persones que no ha vist «en 10, 15, 20 anys». «Són gent amb qui he jugat a tennis o a futbol. Però conèixer algú no significa que estiguis implicat en alguna cosa», va subratllar.

Segons l’oenagé que va destapar el cas, Boríssov manté una amistat amb el que va ser cap de la delegació a Bulgària de la petroliera russa Lukoil Valentin Zlatev, que, al seu torn, va tenir com a estret col·laborador Alexander Chavsev, que figura com a soci majoritari de Numin Invest SL, l’empresa propietària del xalet de luxe d’Esplugues.

ELPERIÓDICO va enviar el 13 de febrer un qüestionari sobre el cas al primer ministre. L’endemà, davant de la falta de resposta, n’hi va enviar un altre. Boríssov no va contestar. Després de la publicació del cas, aquest divendres va explicar que «no tenia sentit respondre» perquè qualssevol dels seus comentaris «podrien ser malinterpretats».

«Tones de cocaïna»

Notícies relacionades

Quant a la investigació oberta a Espanya, el primer ministre va lamentar que aquest diari no esmentés les «condecoracions i medalles policials» amb les quals l’ha guardonat Espanya «per les tones de cocaïna» que s’han interceptat gràcies a la cooperació entre els dos països.

Boríssov va atribuir la informació a una mà negra procedent de Rússia. «És la continuació d’una campanya llançada en contra meu pels fills dels agents del GRU (servei d’intel·ligència militar de Rússia)», va afirmar. També va insinuar que en la campanya contra ell participa el president de Bulgària, Rumen Ràdev, pròxim al Kremlin i amb el qual manté unes tenses relacions. Ràdev va afirmar aquest mes en un discurs que la llibertat d’expressió, la democràcia i la separació de poders estan segrestades al seu país.

Temes:

Bulgària