INICIATIVA PIONERA

França vol salvar el cafè del poble

Un projecte d'economia solidària vol impedir el tancament de 1.000 locals a l'entorn rural del país

La iniciativa els permetrà rebaixes fiscals i el Govern els concedirà gratis la llicència per vendre alcohol

zentauroepp52380298 french prime minister edouard philippe  3rdl  walks accompan200221170904

zentauroepp52380298 french prime minister edouard philippe 3rdl walks accompan200221170904 / SEBASTIEN BOZON

1
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

Tenen la sensació de ser els últims representants d’una cultura en via d’extinció davant modes de vida neorurals i al turisme massiu; veuen desaparèixer els serveis públics i les botigues del centre, absorbides pels grans centres comercials dels afores; il·lustren la doble fractura social i cultural que posa en joc concepcions diferents de la vida individual i col·lectiva.

El 2012, el sociòleg francès Jean Pierre Le Goff va descriure a ‘La fin du village’ (El final del poble) una França que anys més tard sortiria a la llum amb el moviment dels ‘armilles grogues’. Un territori rural que es buida –nou de cada deu localitats tenen menys de 2.000 habitants– i on sorgeixen iniciatives per salvar locals com el cafè Le Petit Campagnard, a Girancourt, un poble de 900 habitants dels Vosges. El local estava en venda des de feia tres anys i hauria desaparegut sense el projecte 1.000 Cafès.

Gràcies a un acord entre els ajuntaments, els gerents dels locals i una associació especialitzada en economia solidària (Groupe SOS), se seleccionaran 1.000 establiments que tindran rebaixes fiscals i a què el Govern concedirà gratis la llicència per vendre alcohol. Poden presentar una candidatura tots els bistrots i restaurants de pobles amb menys de 3.500 habitants.

Més infraestructures

Notícies relacionades

A un mes de les municipals, el primer ministre, Edouard Philippe, i cinc dels seus ministres han visitat Le Petit Campagnard durant un desplaçament a la zona per posar en marxa l’agenda rural anunciada al setembre com a resposta al sentiment d’abandonament expressat pels ‘armilles grogues’.

El desenvolupament de la fibra òptica és una de les prioritats, tot i que alguns experts es mostren escèptics perquè no creuen que així es restauri la cohesió territorial perduda entre París i la província.