RECLAMACIÓ

El Memorial d'Auschwitz insta Amazon a retirar llibres de propaganda nazi per a nens

El museu cita obres del membre del partit nazi Julius Streicher, condemnat en els judicis de Nuremberg

zentauroepp52349061 19 09 2019 jeff bezos  fundador y consejero delegado de amaz200222134516

zentauroepp52349061 19 09 2019 jeff bezos fundador y consejero delegado de amaz200222134516 / AMAZON

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Memorial d’Auschwitz ha instat el propietari d’Amazon, Jeff Bezos, a retirar de la venda de la seva plataforma llibres antisemites per a nens que daten de l’Alemanya nazi.

Entre aquests, el memorial cita obres de Julius Streicher, membre del partit nazi, que el 1938 va publicar un text antisemita per a nens de l’escriptor Ernst Hiemer titulat ‘Els bolets verinosos’ (‘Der Giftpilz’), en què es diu que de la mateixa manera que és difícil distingir un bolet verinós d’un de comestible, és complicat identificar els jueus. Així mateix, el llibre busca «advertir» els menors dels perills que suposadament representen els jueus i arriba fins i tot a afirmar que «abusen de nens i nenes». Aquest llibre es troba disponible en la versió original en alemany, així com en anglès, francès i castellà.

«La propaganda nazi odiosa i virulentament antisemita es ven no només a @AmazonUK. Llibres d’autors com Julius Streicher també es poden trobar a @amazon i @Amazon DE», va tuitejar aquest divendres l’entitat en record de l’Holocaust amb referència a Amazon Regne Unit, Amazon i Amazon Alemanya. «Aquests llibres han de  retirar-se immediatament», va afirmar, dirigint el missatge directament a Bezos.

Altres obres

El tuit també adjunta captures d’imatge de llibres del polític nazi que es pot trobar a la llibreria ‘on line’. A més de ‘Els bolets verinosos’, apareixen ‘The jewish question in the classroom’ (‘La qüestió jueva a classe’) i ‘Julius Streicher’s political testament’ (‘El testament polític de Julius Streicher’).

Notícies relacionades

Streicher va ser el fundador i editor del diari antisemita ‘Der Stürmer’, òrgan central de la maquinària de propaganda nazi. També va muntar un negoci editorial amb què va publicar tres llibres antisemites per a nens. Al final de la segona guerra mundial, Streicher va ser condemnat per crims contra la humanitat en els judicis de Nuremberg i executat.

En els últims 18 mesos, la plataforma de Bezos ha retirat un gran nombre de llibres d’autors d’extrema dreta, com David Duke, excap del Ku Klux Klan, i George Lincoln Rockwell, fundador del partit nazi americà, segons ‘The New York Times’.