CONFLICTE A VENEÇUELA

Maduro arresta l'oncle de Guaidó per comprovar si conserva el recolzament popular

Márquez va ser detingut a l'aeroport de Caracas per portar «material explosiu», però el seu nebot assegura que és un muntatge

zentauroepp52309000 self proclaimed interim president of venezuela and oppositio200217125233

zentauroepp52309000 self proclaimed interim president of venezuela and oppositio200217125233 / Ariana Cubillos

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, va assegurar que Juan Guaidó serà empresonat quan els tribunals veneçolans ho ordenin. «No ha arribat aquest dia, però arribarà», va augurar. El «president encarregat» reconegut pels EUA i 54 governs més afirma que Maduro no té les «esfèriques», amb referència als seus atributs, per arrestar-lo. Els antagonistes polítics no han fet més que formular veritats a mitges. El que tots dos van callar té a veure amb les projeccions polítiques de la detenció de Juan José Márquez, l’oncle de Guaidó. Márquez va arribar el passat 12 de febrer a Caracas juntament amb el seu nebot procedent de Lisboa. Però no van abandonar junts l’aeroport internacional Simón Bolívar.

El president de l’Assemblea Nacional Constituent (ANC) i número dos del madurisme, Diosdado Cabello, va informar hores més tard que Márquez havia descendit de l’avió de TAP Air Portugal com una mena de Rambo caribeny encobert. Portava amb si «substàncies químiques de naturalesa explosiva», «llanternes tàctils» i «armilla antibales» que violen les normes més elementals de l’aeronàutica civil.  I per això se’l van emportar oficials de la Direcció General de Contraintel·ligència Militar (DGCM). 

El ministeri d’Exteriors va considerar que la companyia portuguesa havia sigut còmplice dels fets al permetre a Guaidó l’abordatge del vol TP173 amb una identificació falsa i acompanyat d’un oncle que li van confiscar «material prohibit». Per al canceller de Veneçuela Jorge Arreaza, «les dues situacions només han pogut desenvolupar-se amb l’anuència de les autoritats policials d’aquest país». El seu col·lega portuguès, Augusto Santos Silva, va afirmar que les acusacions manquen de tot sentit i no són cap altra cosa que «una manera d’intimidar» al dirigent opositor.

Guaidó estima que «la dictadura queda en ridícul amb aquesta evidència» a l’equipatge del seu oncle. Al seu criteri «és un menyspreu al raciocini» a l’afirmar que un flascó de perfum conté «material de naturalesa explosiva». Com era de suposar, Washington no va tardar a demanar la llibertat de Máquez, va rebutjar «els absurds càrrecs» en contra seu i va responsabilitzar el Palau de Miraflores de «la seguretat i benestar» de la família Guaidó.

Conspiracions

Notícies relacionades

L’arrest de l’oncle del president d’una de les faccions en què es va partir l’Assemblea Nacional (AN, Congrés) representa un pas més audaç que el setge estès al voltant d’alguns dels seus col·laboradors més pròxims. L’exdirector del Servei Bolivarià d’Intel·ligència Nacional (Sebin) Manuel Christopher Figuera, qui va abandonar el barco del madurisme l’any passat i coneix perfectament el submon de les conspiracions estatals, va considerar que s’ha d’estar amb «els ulls molt oberts» per seguir el ‘cas Márquez’.

Alguns analistes creuen que la seva detenció ha sigut una mena de globus sonda llançat pel Govern sobre la base d’una creença diverses vegades enunciat: Guaidó ha perdut capacitat de mobilització i lideratge, i no tindrà cap altra alternativa de participar de les eleccions parlamentàries previstes per a finals del 2020. El diputat va avisar que no es prestarà a aquesta «farsa» ni a un altre cap acord polític. A Caracas s’esperen ara moviments que poden augmentar l’escalada d’aquest interminable i desgastador conflicte.