El conflicte veneçolà

Guaidó anticipa noves sancions internacionals contra Maduro

El diputat va encapçalar una nova sessió de l'Assemblea Nacional i diu que ben aviat convocarà noves mobilitzacions per forçar els canvis promesos

Un coronel de l'Exèrcit va propiciar les agressions contra Guaidó a l'aeroport internacional Simón Bolívar i el Govern va confirmar l'arrest del seu oncle

zentauroepp52260440 11 february 2020  venezuela  caracas  venezuelan opposition 200212192245

zentauroepp52260440 11 february 2020 venezuela caracas venezuelan opposition 200212192245 / Rafael Hernandez dpa

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

«La pressió escalarà. Les eines del món lliure són la sanció diplomàtica i econòmica per als violadors de drets humans i criminals». El diputat Juan Guaidó va fer la seva primera activitat política des del seu accidentat retorn a Caracas amb una nova advertència a Nicolás Maduro: la coalició internacional que sosté el legislador que es va autoproclamar «president encarregat» de Veneçuela prepara una nova bateria de mesures contra el Palau de Miraflores.

Guaidó va arribar dimarts a l’aeroport internacional Simón Bolívar després d’una gira per Europa, el Canadà i els Estats Units. La ponderació de Donald Trump, Boris Johnson, Emmanuel Macron i altres mandataris necessita tenir una correspondència a la mateixa Veneçuela, on la capacitat de mobilització opositora s’ha ressentit notablement en els últims mesos. Guaidó ho sap, i per això, a l’encapçalar, a la plaça Bolívar de l’acomodat municipi de Chacao, la sessió de l’Assemblea Nacional (AN), va reclamar la unitat de tots els que volen que Maduro abandoni el poder.

La necessitat de tenir més força

L’AN s’ha partit en dos. El sector majoritari continua al costat de Guaidó. La facció restant ha sigut rebuda amb els braços oberts pel Govern, perquè considera que debilita l’oposició. Davant els legisladors que encara li responen, el «president encarregat» va valorar el paper dels joves en la lluita contra el Govern i va augurar la presència massiva als carrers d’«un poble organitzat».

És en l’espai públic on Guaidó ha de revalidar la condició de líder i no quedar convertit només en una construcció mediàtica. «¿Quin és el seu repte? Fer una cosa diferent del que no va funcionar el 2019: posar sobre la taula una força real per defensar els drets o mostrar un poder de pressió més ampli (incloent-hi aliats chavistes) per provocar una negociació de canvi», assenyala l’analista Luis Vicente León. 

«Covards»

Com era de suposar, Guaidó va fer referència a la «recepció» de la qual va ser objecte des que va trepitjar territori veneçolà.  Personal de Migracions el va insultar i, fins i tot, li van retirar un document. Al sortir, un grup d’enardits li va tirar aigua. Guaidó va fer una riallada mentre deixava enrere els protagonistes del «showcito». Encara l’esperava ser colpejat per una turba al traspassar la terminal aèria. La seva dona, Fabiana Rosales; diversos diputats opositors que van acudir a rebre’l, i periodistes també van ser blanc d’aquesta ira. Sectors afins al Govern van assenyalar que només van ser actes espontanis de repudi dels treballadors de Conviasa, l’aerolínia estatal recentment sancionada per l’Administració Trump. Per a un delegat sindical d’aquesta companyia, Guaidó és el que promou a l’exterior aquestes mesures.

«Són civils armats per la dictadura que estan atacant la premsa lliure, els diputats, els ciutadans», va dir Guaidó i els va titllar de «covards». La revista digital ‘Tal Cual’ va consignar que va ser un coronel de l’Exèrcit, Rafael Antonio Franco Quintero, actualment director de Seguretat de l’aeroport, el que va facilitar les «protestes».

L’arrest del seu oncle

Notícies relacionades

«Vint-i-quatre hores desaparegut. Et faig responsable, usurpador Nicolás Maduro, i a cadascun dels teus esbirros a Maiquetía del que li pugui passar a Juan José Márquez, un home honest i valent que coneix com ningú el valor d’aquesta lluita», va dir Guaidó sobre el seu oncle. Hores més tard, Diosdado Cabello, número dos del Govern, va informar que Márquez havia sigut detingut al baixar de l’avió que el va portar de Lisboa juntament amb el seu nebot per portar en un avió comercial «explosius químics» i armilles antibales no declarades. «Portava unes llanternes tàctiques que al compartiment de les bateries portava substàncies químiques de naturalesa explosiva, presumptament explosiu sintètic C-4. És això, no és mentida», va assenyalar durant el seu programa televisiu ‘Con el mazo dando’, en el qual va exhibir una imatge del suposat material. Al seu torn, Cabello va dir que l’oncle del diputat portava una memòria USB amb instruccions en anglès per realitzar presumptes operacions a Veneçuela.  Márquez es podia trobar en la Direcció General de Contraintel·ligència Militar.

El madurisme es mobilitza

En aquest context, el madurisme va tornar a marxar cap al Palau de Miraflores en el marc del Dia de la Joventut. «S’ha de continuar la mobilització permanent [...] per garantir que cada dècada Veneçuela sigui més lliure, feliç, independent, sobirana, democràtica i socialista», va dir Maduro a milers de joves. Només el preludi dels exercicis militars de la setmana venidora.