ENTREVISTA

«Els EUA deixen els immigrants centreamericans exposats al crim organitzat»

El coordinador de projectes de Metges Sense Fronteres a Mèxic, Sergio Martín, relata les penúries dels migrants d'Hondures, Guatelama i el Salvador

zentauroepp52277683 barcelona 13 02 2020 internacional entrevista sergio mart n 200216152044

zentauroepp52277683 barcelona 13 02 2020 internacional entrevista sergio mart n 200216152044 / FERRAN FERRANNADEU COM

2
Es llegeix en minuts
Montse Martínez
Montse Martínez

Periodista

ver +

Acabat d’aterrar de Mèxic, Sergio Martín, coordinador de projectes de Metges Sense Fronteres (MSF) al país, dibuixa un panorama desolador per als immigrants d’Hondures, Guatemala i el Salvador en el seu camí cap als EUA.

-¿Surten d’una situació complicada, com per exemple les ‘maras’ al Salvador, per ficar-se en una altra de pitjor?

-El títol de l’informe de MSF –Sense Sortida– és molt il·lustratiu. La gent del triangle nord d’Amèrica Central continua estant forçada a fugir, però hem constatat i ens ha sorprès que la seva situació ha empitjorat en els últims tres anys. No només per fets evidents com que la violència a Mèxic és més gran que fa tres anys. La política migratòria dels EUA està tenint un impacte en la salut dels immigrants perquè els empeny a més vulnerabilitat i els deixa exposats a la violència, al crim organitzat. Denunciem una política intencionada del Govern dels EUA d’obligar desenes de milers de persones a esperar a Mèxic la resolució de la petició d’asil, una espera que s’hauria de realitzar en un entorn segur i amb unes condicions mínimes.

-¿En què consisteix aquesta política?

-Abans, l’espera fins a la resolució de la petició d’asil es realitzava als EUA. Ara, el Govern nord-americà, una vegada realitzada la petició d’asil, porta els sol·licitants a ciutats frontereres mexicanes en llocs tan perillosos com Nuevo Laredo o Matamoros, a l’estat de Tamaulipas. El programa es diu Queda’t a Mèxic. 

-¿Quina és la contrapartida que rep Mèxic? 

-Trump va amenaçar Mèxic amb aranzels si no s’avenia a les seves pressions sobre política migratòria. Mèxic està acceptant milers de persones en llocs on ni el mateix Govern és capaç de garantir la seguretat dels seus ciutadans. Estem parlant d’éssers humans i s’ha de posar l’ésser humà al centre de les polítiques migratòries, molt instrumentalitzades políticament. Parlem de números i ens oblidem que estem parlant de persones.

-¿Podem dir que s’estan vulnerant tots les convencions internacionals en matèria d’asil?

-S’estan vulnerant molts principis internacionals, però en el que nosaltres ens centrem com a organització és en les conseqüències que estem veient i ens estan relatant els pacients. Avui podem dir que aquestes polítiques estan exposant la violència a les persones migrants. S’ha incrementat terriblement la seva vulnerabilitat. Hi ha una creixent criminalització dels immigrants que els fa encara més vulnerables a caure en mans de les bandes organitzades.

-¿La inseguretat que campa al seu aire a Mèxic complica encara més la situació dels immigrants centreamericans?

La impunitat a Mèxic és molt àmplia, hi ha organitzacions criminals de tot tipus que es nodreixen del negoci de la immigració. Hi ha una connexió directa entre la política migratòria i la violència que estan patint aquestes persones. La població migrant no és només víctima del crim organitzat, és objectiu, mercaderia. 

Notícies relacionades

-L’informe de MSF destaca la precària salut mental en la qual trobeu molts immigrants centreamericans.

-Són persones que pateixen tota mena de violència –assalts sexuals, segrestos, violència física–. Són esdeveniments que poden afectar les persones per tota la vida. Les que han patit violència extrema han perdut la seva funcionalitat. Tenim tendència a oblidar el fort impacte en la salut mental d’aquests processos de migració.