INFORME DE L'ONU

L'ofensiva d'Idlib provoca l'èxode de 800.000 persones

Turquia amenaça d'atacar els gihadistes si no respecten l'alto el foc

zentauroepp52278576 displaced syrians flee the countryside of aleppo and idlib p200213190552

zentauroepp52278576 displaced syrians flee the countryside of aleppo and idlib p200213190552 / RAMI AL SAYED

1
Es llegeix en minuts
Agencias

L’ONU  va actualitzar aquest dijous el número de desplaçats com a conseqüència de l’ofensiva del règim sirià de Bashar al Assad, amb el recolzament de Rússia, contra el bastió opositor de Idlib. Segons l’organització, més de 800.000 persones (l’anterior balanç parlava de mig milió) han abandonat les seves llars entre l’1 de desembre del 2019 i el passat 12 de febrer, de les quals al voltant del 60% són menors.

Aquesta onada de refugiats suposa «el major nombre de persones desplaçades en un sol període des que va començar la crisi siriana fa gairebé nou anys», va explicar a Efe el portaveu regional de l’Oficina d’Assumptes Humanitaris de l’ONU per a la crisi a Síria, David Swanson.

Notícies relacionades

L’èxode no cessa a causa dels continus xocs a Idlib. Malgrat l’acord per rebaixar la tensió a la zona entre Turquia i Rússia, el règim sirià està duent a terme des del 29 d’abril durs bombardejos, amb ajuda de l’aviació russa, en aquesta província del nord-oest del país controlada per grups rebels i gihadistes, especialment per la que va ser la branca d’Al-Qaida a Síria.

El Govern d’Ankara va amenaçar aquest dijous d’atacar els gihadistes si no respecten l’alto el foc. «Enviarem unitats suplementàries per restablir l’alto el foc i per assegurar-nos que perdura», va manifestar el ministre turc de Defensa, Hulusi Akar. Aquestes declaracions tenen lloc després que dimecres, Turquia, que dona recolzament als rebels, i Rússia mantinguessin un agre intercanvi de retrets. Les dues parts es van acusar de no respectar les seves obligacions per rebaixar la tensió.