CAOS EN EL RECOMPTE
Buttigieg lidera el recompte de vots a Iowa, seguit de Sanders
El retard en els resultats entela l'inici de les primàries per escollir el candidat a la presidència
zentauroepp52133849 february 3 2020 des moines iowa caucus members for pete200204210735 /
La carrera demòcrata per desbancar Donald Trump de la Casa Blanca no podria haver començat pitjor. Després d’un any de campanya a Iowa i centenars de milions de dòlars invertits en l’estat, el país es va quedar dilluns sense conèixer els resultats del caucus que obre el llarg procés de primàries per elegir el candidat demòcrata a la presidència. Les fallades tècniques en el sistema informàtic dissenyat per fer el recompte es van esgrimir com a explicació oficial de la desfeta, més pròpia d’un país bananer, a la qual cosa s’hauria afegir àmplies dosis d’incompetència i improvisació. La incapacitat de l’aparell demòcrata per aportar resultats és un desastre èpic per a la imatge del partit, un pròleg tòxic per a aquestes primàries cridat a despertar tota classe de suspicàcies sobre la legitimitat de l’escrutini final.
Els primers resultats dels comicis s’han donat a conèixer a les cinc de la tarda, hora d’Iowa, 11 de la nit a Espanya. Quan es portava el 62% de les circumscripcions escrutades, l’exalcalde Pete Buttigieg i el senador Bernie Sanders encapçalen els resultats dels caucus. Buttigieg acumulava el 27% dels vots, seguit de Sanders, amb el 25%; la senadora Elizabeth Warren, amb el 18,3%; i l’exvicepresident Joe Biden, amb el 15,6%, segons les dades oficials convertides en percentatges pels principals mitjans de comunicació.
La tardança a donar a conèixer els resultats ha generat una gran sensació de daltabaix que s’ha vist aguditzada pels rius de tinta que han corregut els últims anys sobre la importància de preservar la integritat de les eleccions. Els demòcrates porten des del 2016 martellejant amb la ingerència russa en els comicis d’aquell any per beneficiar Trump i, tot i que no van tardar a descartar que els problemes amb l’escrutini es deguessin a una intromissió informàtica, la seva falta de transparència deixarà tocada la seva credibilitat. «Quan començaran els demòcrates a culpar Rússia, Rússia, Rússia, en lloc d’a la seva pròpia incompetència, del desastre a Iowa», va escriure el president a les xarxes. La Casa Blanca es delecta amb l’espectacle, un regal del cel que els seus aliats proven d’explotar propagant tota classe de teories sobre els motius de la barrabassada.
El Partit Demòcrata d’Iowa, l’encarregat d’organitzar les eleccions, va al·ludir inicialment a «inconsistències» en l’escrutini per explicar el retard en els resultats, però el relat va anar canviant amb les hores i empitjorant amb les filtracions la premsa. L’aparell va reconèixer finalment que l’aplicació informàtica que havia de tabular els vots, creada fa només dos mesos, no va funcionar per problemes en el seu codi. La realitat és que els responsables del recompte ni tan sols van poder connectar-s’hi o descarregar-se-la, segons ‘The New York Times’. El partit va demanar llavors als presidents de cada taula que transmetessin els resultats per telèfon, com s’havia fet tradicionalment, però tampoc van poder comunicar-se amb la seu electoral. I això que alguns van esperar fins a dues hores amb el mòbil a l’orella. Finalment, se’ls va demanar que fessin fotos als fulls de resultats i les portessin en persona a la seu. «Això ha sigut un desastre sistèmic», va dir l’expresident del partit a Iowa, Derek Eadon.
Temeritat
Sense un sol resultat oficial per ponderar el veredicte de les urnes, tots els candidats van oferir lectures molt assolellades de la gèlida nit electoral. Però ningú es va atrevir a cantar victòria, amb una sola excepció, Pete Buttigieg, que es va autoproclamar guanyador del caucus en el seu discurs. Aquesta temeritat va disparar les suspicàcies dels seus rivals. La campanya de Bernie Sanders va presentar els seus propis resultats parcials, replicats més tard els de Buttiggieg. Hores més tard Joe Biden va acabar d’enfangar el procés qüestionant «la integritat» dels caucus, tot i que en el seu cas sembla una maniobra per protegir-se del que s’esperava que fos un resultat pobre.
Notícies relacionades«Aquells que canten victòria o presenten resultats incomplets estan contribuint al caos i la desinformació», va protestar la campanya d’Elisabeth Warren. No és la primera vegada que Iowa no està a l’altura. En els caucus republicans del 2012 es va declarar inicialment guanyador Mitt Romney, un veredicte que va canviar dues setmanes després per atribuir la victòria a Rick Santorum. En els demòcrates del 2016 va esperar fins a les 2.30 del matí per encimbellar Hillary Clinton per un estret marge sobre Sanders. La campanya del senador va qüestionar el resultat, acusant l’’establishment’ del partit d’haver fet trampes, una impressió que altres polèmiques reforçarien amb el pas dels mesos. Els seguidors de Sanders no ho han oblidat.
La desfeta organitzativa ha privat els guanyadors de l’empenta tradicional que Iowa aporta. Pujar al podi en els seus caucus garanteix una pluja de donacions, voluntaris i cobertura mediàtica, un èxtasi momentani cridat a temperar-se en aquesta ocasió. El fracàs de l’aparell del partit és el titular d’aquesta primera batalla per la nominació. Els candidats ja estan fent campanya a New Hampshire, on el pròxim dimarts se celebren les segones primàries.
- Tennis Nadal reapareix en una exhibició supermilionària a l’Aràbia Saudita
- LA SITUACIÓ DE LA XARXA DE RODALIES Adif retarda el tall previst a l’R3 per no coincidir amb el de Tarragona
- La Generalitat reclama 71 milions a 9.500 famílies
- CRÍTICA Una impostora en la tragèdia del Bataclan
- Presentació en el COE Ser esportista olímpic i militar