CONTROVÈRSIA AL PAÍS

L'atacant de la caserna francesa era un soldat en pràctiques

L'assaltant, que va ferir un oficial a la mà, va ser ferit i reduït a la localitat de Dieuze

França debat com protegir-se contra persones radicals que s'infiltren en els seus serveis de seguretat

zentauroepp52124275 gendarmes control the access to the gendarmerie headquarters200204111437

zentauroepp52124275 gendarmes control the access to the gendarmerie headquarters200204111437 / JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN

1
Es llegeix en minuts

L’home que va utilitzar un ganivet per atacar els agents d’una caserna de la policia francesa a la localitat de Dieuze era un soldat en pràctiques, segons han detallat les autoritats, en el segon cas en quatre mesos d’un assalt violent d’un membre dels serveis de seguretat de França.

L’assaltant va ferir un oficial a la mà. La policia va disparar i va ferir l’agressor, que ara és a l’hospital. Poc abans de l’atac, algú va trucar a la policia per dir-los que estava a les forces armades i que preparava un atac a Dieuze en nom d’Estat Islàmic, segons mitjans locals.

L’octubre de l’any passat, Mickael Harpon, un assistent de tecnologia de la informació a la seu de la policia al centre de París, es va endinsar a l’edifici amb un ganivet i va matar quatre persones abans de ser assassinat a trets. Convertit a l’Islam, Harpon havia mostrat signes de possible radicalització abans de l’atac, però no es va iniciar cap investigació formal i va mantenir el seu lloc de treball.

Incògnites

És probable que l’atac de dilluns a la caserna plantegi novament incògnites sobre com França pot protegir-se contra persones radicalitzades que s’infiltren en els seus serveis de seguretat. 

«S’ha confirmat que l’atacant era un jove soldat, que va completar dos mesos en entrenament inicial i actualment en el seu període probatori», ha escrit la ministra de les Forces Armades, Florence Parly, a Twitter. «No estava de servei en el moment de l’incident. Ara correspon a les autoritats judicials investigar la motivació d’aquest atac, que condemno», ha afegit.

París ha patit grans atacs de militants islamistes en els últims anys. Bombes i tirotejos coordinats el novembre del 2015 al teatre Bataclan i altres llocs al voltant de París van acabar amb la vida de 130 persones, els atacs més mortals a França des de la segona guerra mundial.

Notícies relacionades

A la Gran Bretanya dilluns, el primer ministre, Boris Johnson, va dir que actuaria per aturar l’alliberament anticipat de terroristes condemnats de la presó després que un islamista apunyalés dues persones en un atac de carrer al sud de Londres.