VISITA A KÍEV

Pompeo viatja a Ucraïna en ple 'impeachment' per prometre el recolzament total dels EUA a la seva sobirania territorial

Els demòcrates acusen precisament Trump d'exigir a Kíev favors a canvi de l'ajuda militar al país eslau, que afronta una revolta avalada per Rússia

zentauroepp52065643 us secretary of state mike pompeo visits wounded soldiers at200131181433

zentauroepp52065643 us secretary of state mike pompeo visits wounded soldiers at200131181433 / KEVIN LAMARQUE

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Mai havia sigut tan explícit el recolzament de l’Administració de Donald Trump a la sobirania i integritat territorial d’Ucraïna. Coincidint amb les sessions en el Senat sobre l’‘impeachment’ al líder de la Casa Blanca, el secretari d’Estat dels EUA, Mike Pompeo, ha viatjat a Kíev, on ha reiterat fins a la sacietat que el seu país era «el més ferotge defensor» de l’Estat ucraïnès davant la rebel·lió a l’est apadrinada per Rússia, el seu poderós veí oriental.

Notícies relacionades

«Avui soc aquí amb un missatge clar: Els EUA veuen que la lluita ucraïnesa per la llibertat, la democràcia i la prosperitat és valenta», ha declarat el cap de la diplomàcia nord-americana. «No acceptarem mai res que no sigui la plena restauració d’Ucraïna sobre el seu territori sobirà», ha emfatitzat davant del president ucraïnès, Volodímir Zelenski. Va ser precisament una conversa telefònica amb el mandatari ucraïnès en què Trump li sol·licita el «favor» d’impulsar unes indagacions contra el fill de Joe Biden, el seu principal rival demòcrata en les eleccions presidencials del novembre, la que ha desencadenat el procés de destitució contra Trump, acusat d’abús de poder.

Recolzament sense fissures

El petri recolzament del líder de la Casa Blanca i el seu equip al país eslau contrasta amb el viscut durant la crisi de l’estret de Kerch, a finals del 2018, motivada per la presa de barcos militars ucraïnesos per part de Rússia. Aleshores, les repetides trucades de l’expresident ucraïnès Petrò Poroixenko sol·licitant recolzament davant el Kremlin ni tan sols van ser respostes per un Trump que, en canvi, quan es veu les cares amb Putin, mostra una gran camaraderia i afinitat.