JUDICI POLÍTIC ALS EUA

Trump mira de neutralitzar el possible testimoni de Bolton atacant la seva reputació

Els senadors formulen les seves preguntes en la nova fase del judici contra el president

zentauroepp51981031 files  in this file photo taken on may 9  2018  us president200127132724

zentauroepp51981031 files in this file photo taken on may 9 2018 us president200127132724 / SAUL LOEB

1
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Durant més de dues dècades va ser una de les figures més prominents del Partit Republicà en política exterior, però ara és simplement un traïdor, un «pesseter», un «agent de les clavegueres de l’Estat». Això són alguns dels apel·latius que s’han dedicat en les últimes hores a John Bolton, l’home que té la clau per desmuntar els arguments plantejats per la defensa en el judici contra Donald Trump.

Tant el president com els seus aliats conservadors s’han embarcat en una campanya per mirar de destruir la seva reputació davant de la possibilitat que acabi declarant al Senat. L’antic assessor de Seguretat Nacional de Trump ha escrit en les seves memòries que el president li va dir personalment que no desbloquejaria l’ajuda militar fins que Ucraïna anunciés una investigació contra els seus rivals polítics. El llibre té data per publicar-se al març.

Un llibre com a amenaça

Notícies relacionades

Aquesta és la ‘pistola fumejant’ d’aquest ‘impeachment’, l’equivalent a les cintes que van acabar destruint Nixon. La diferència és que ningú espera aquesta vegada que Trump dimiteixi ni sigui abandonat per correligionaris al Senat, però si Bolton acaba declarant podria retratar els republicans, obrir la porta a nous testimonis i fer que el judici es prolongui durant setmanes. «Ha escrit un llibre fastigós i fals. Tot és seguretat nacional classificada», va escriure el president a les xarxes. Els seus atacs van anar acompanyats d’una carta enviada per la Casa Blanca als advocats de Bolton en la qual amenaça d’emprendre accions legals si publica el llibre, segons va publicar la CNN. 

La seva possible compareixença com a testimoni al Senat, reclamada pels demòcrates, va ocupar els primers compassos de la nova fase del judici, dedicada ara a escoltar les preguntes dels senadors als advocats de les parts. Bolton està disposat a afluixar si el citen, una possibilitat que va guanyar punts dimarts, després que el lideratge republicà reconegués no tenir prou vots per bloquejar el seu testimoni. Però ja no està tan clar que hagi de passar. Alguns conservadors van expressar la seva confiança que el judici pugui tancar-se aquesta mateixa setmana amb un veredicte d’innocència.