CONFLICTE ISRAELIANO-PALESTÍ

Rebuig generalitzat sobre el pla de pau de Trump per a l'Orient Mitjà

Els palestins s'oposen a la proposta, que aconsegueix negatives de Hezbol·là, la Lliga Àrab, Turquia i Amnistia Internacional

El Govern espanyol es limita a anunciar que «estudiarà» la proposta i es compromet «amb la solució de dos estats»

zentauroepp52026303 28 01 2020 dpatop   handout   28 january 2020  us  washingto200129140953

zentauroepp52026303 28 01 2020 dpatop handout 28 january 2020 us washingto200129140953 / Shealah Craighead White House dp

2
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

El pla de pau per a l’Orient Mitjà presentat aquest dimarts pel president dels EUA, Donald Trump –que inclou l’annexió per part d’Israel de part de la Cisjordània ocupada, el reconeixement de «dos Estats» i Jerusalem com a «capital íntegra» israeliana– ha aconseguit reaccions negatives gairebé de manera unànime a tot el món. 

Aquest ha sigut el cas d’una de les parts implicades. El president palestí, Mahmud Abbas, va declarar que el seu poble no «cedirà» al pla i que l’acord «no es produirà». «Vam rebutjar aquest acord des del principi, i la nostra posició era correcta quan ens vam negar a esperar», va destacar Abbas després d’una reunió d’urgència amb la cúpula palestina a Ramal·la. «No ens ajupirem i no cedirem», va afegir.

També el grup xiïta libanès Hezbol·là es va mostrar contrari al pla, que el va qualificar d’«acord de la vergonya» i va qualificar de «traïdors» els països àrabs que l’han recolzat. «Hezbol·là expressa la seva condemna i el seu ferm rebuig a l’acord de la vergonya fet públic per la salvatge Administració de Trump a compte del poble palestí [...] i considera que és un pas molt perillós que tindrà repercussions negatives en el futur de la regió i els seus pobles», va dir el grup en un comunicat.

Iniciativa nascuda morta

El secretari general de la Lliga Àrab, Ahmed Aboul Gheit, va lamentar que el pla de pau per a l’Orient Mitjà suposa un «gran desaprofitament» de drets dels palestins, però va assenyalar que l’organisme està obert a «qualsevol esforç seriós» de pau.

El Govern turc va rebutjar el pla de Trump al considerar que es tracta d’una annexió que acaba amb la solució dels dos estats i que la iniciativa «neix morta». «L’anomenat pla de pau dels Estats Units neix mort. És un pla d’annexió amb l’objectiu de destruir la solució dels dos Estats per apoderar-se dels territoris palestins. Però el poble i la terra de Palestina no estan en venda», assenyala el Ministeri d’Afers Exteriors turc en un comunicat.

Equidistància

Per la seva banda, l’Executiu espanyol es va limitar a anunciar que «estudiarà» la proposta de Trump en vista del seu compromís «amb la solució de dos estats, les resolucions de l’ONU i els paràmetres acordats internacionalment sobre el llarg conflicte entre israelians i palestins».

Espanya està disposada, segons el Ministeri d’Afers Exteriors, a continuar treballant amb els seus socis europeus i internacionals per aconseguir, «per fi», una solució justa i duradora al conflicte israeliano-palestí, «que constituirà una contribució imprescindible a la pau regional».

Dos estats

Per la seva banda, l’ONU continuarà defensant una solució al conflicte israeliano-palestí que passi per la creació de dos estats basats en les fronteres prèvies al 1967, segons va dir el màxim dirigent de l’organització, António Guterres.

Notícies relacionades

Amnistia Internacional va qualificar la proposta com «un manual per a més sofriment i abusos a Israel i els territoris palestins ocupats», i va instar la comunitat internacional a rebutjar-lo.

Segons l’oenagé, l’anomenat Acord del segle corre el perill d’«exacerbar les violacions i consagrar la impunitat» i inclou mesures contràries a la llei internacional, com ara l’annexió de la vall del Jordà i de colònies jueves a la Cisjordània ocupada, una cosa que el primer ministre israelià en funcions, Benjamin Netanyahu, planeja començar a engegar diumenge que ve.