CRISI SOCIAL A FRANÇA

Enfrontaments entre bombers i policies en una marxa a París

Els responsables d'apagar focs reclamen millores salarials i poder-se jubilar anticipadament

zentauroepp52009569 french firefighters face off with french crs riot police as 200128170540

zentauroepp52009569 french firefighters face off with french crs riot police as 200128170540 / CHARLES PLATIAU

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Una manifestació de bombers a París per protestar per la falta de mitjans, a causa de la reforma de les pensions, i per reclamar l’augment de salaris va degenerar aquest dimarts en enfrontaments amb la policia. En un ambient molt sorollós, els agents van utilitzar gasos lacrimògens i van carregar amb les seves porres contra un grup de bombers que anaven, al seu torn, coberts amb els cascos i amb vestits ignífugs.

La Prefectura de Policia va assegurar en el seu compte de Twitter que entre 200 i 300 bombers havien sortit del recorregut autoritzat a l’avinguda de Parmentier, cosa que havia obligat a les forces de l’ordre a intervenir. La Prefectura també es va queixar que no havien complert els compromisos a l’acudir a la marxa amb els seus cascos i amb els seus vestits de treball.

‘Prima de foc’

Una altra de les imatges que van marcar la desfilada, que va començar a la plaça de la República, va ser la d’alguns dels bombers que es van calar foc per l’esquena abans que alguns dels seus companys apaguessin les flames amb extintors. Els seus representants tenien cita per negociar, en paral·lel a la mobilització, al Ministeri de l’Interior, després d’una altra entrevista infructuosa el passat dia 17.

Notícies relacionades

A l’octubre ja hi va haver una altra marxa a París en què van participar milers de bombers, com aquest dimarts arribats de tot França, i amb les mateixes reivindicacions. Una de les principals és la coneguda com a «primera de foc», que suposa un 19% del salari i que volen que augmenti fins al 28%.

També pretenen que se’ls confereixi un estatut d’ofici de risc amb què poder jubilar-se de forma anticipada. A França hi ha uns 248.000 bombers, dels quals 40.500 són professionals, 195.000 voluntaris i 12.500 tenen un estatut militar particular, els de París i Marsella, les dues ciutats més grans del país.