VENEÇUELA

Guaidó desafia Maduro i viatja a Colòmbia per reunir-se amb Duque i Pompeo

El líder opositor veneçolà té prohibit sortir del país

juan-guaido

juan-guaido

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president de l’Assemblea Nacional de Veneçuela, Juan Guaidó, va arribar aquest diumenge per sorpresa a Bogotà per reunir-se amb el president colombià, Iván Duque, i aquest dilluns participa en la III Conferència Ministerial Hemisfèrica de Lluita contra el Terrorisme. Amb aquest viatge, Guaidó torna a desafiar la prohibició de sortir del país que pesa sobre ell.

Guaidó va ser rebut per Duque a l’entrada de la Casa de Nariño, a la qual va accedir pel Patio de Armas, per on solen entrar els caps d’Estat estrangers que visiten el país. El líder veneçolà, amb un vestit fosc sense corbata, va caminar cap al palau per una alfombra vermella, en la qual la Guàrdia Presidencial li va fer el carrer d’honor, i després va iniciar la reunió a porta tancada amb Duque.

La seva relació amb Colòmbia

Des del gener del 2019, quan va ser reconegut president encarregat de Veneçuela per Colòmbia, els Estats Units i més de mig centenar de països, aquesta és la segona vegada que Guaidó desafia al règim de Nicolás Maduro i surt de Veneçuela per traslladar-se a Colòmbia.

La primera vegada va ser el 22 de febrer de l’any passat, quan va arribar a la ciutat colombiana de Cúcuta, capital del departament de Norte de Santander i fronterer amb Veneçuela, des d’on l’endemà va liderar un intent fallit d’entrar al seu país amb una caravana d’ajuda humanitària.

El bloqueig de la frontera per part de la Guàrdia Nacional Bolivariana i alguns incidents violents van impedir el pas de Guaidó, i Nicolás Maduro va trencar les ja malmeses relacions amb Colòmbia. I així es mantenen des d’aleshores.

Agraeix el suport de Duque

La presència del cap del Parlament veneçolà a Bogotà la va confirmar Iván Duque i el mateix Guaidó en dos missatges a Twitter, però sense donar detalls de com s’ho va fer per viatjar fins a Colòmbia.

«Ja a Colòmbia, agraït amb el president @IvanDuque pel seu recolzament a la lluita del poble veneçolà», va manifestar el líder veneçolà en un missatge a Twitter. Segons Guaidó, durant la seva visita es generaran «les condicions que ens conduiran a la llibertat» de Veneçuela i va assegurar «que la tornada al nostre país estarà plena de bones notícies».

Duque, per la seva banda, va donar la «benvinguda al president de Veneçuela, Juan Guaidó, a Colòmbia» i va anunciar la «trobada de feina» de tots dos aquest diumenge.

Reunió amb Mike Pompeo

S’espera que Guaidó també mantingui una reunió amb el secretari d’Estat dels Estats UnitsMike Pompeo, que arribarà aquest dilluns a Bogotà per participar en la Conferència contra el Terrorisme, que pel que sembla és el motiu central del viatge del líder veneçolà. «Així mateix, el president Juan Guaidó participarà, en la Cimera Hemisfèrica de Lluita contra el Terrorisme», ha anunciat Duque aquest matí.

En aquesta Conferència, en la qual hi estaran representats 20 països americans, es durà a terme a l’Escola de Cadets de la Policia General Francisco de Paula Santander, on fa un any la guerrilla de l’Exèrcit d’Alliberament Nacional (ELN) va posar un cotxe bomba que va matar 22 cadets, entre els quals hi havia una equatoriana. Ni el Govern colombià ni Guaidó han revelat els plans d’aquest últim una vegada s’acabi la Conferència contra el Terrorisme.

Fa 11 mesos, després de fracassar en el seu intent d’entrar a Veneçuela per la frontera entre Cúcuta i San Antonio, a l’estat de Zulia, Guaidó es va traslladar a Bogotà, on va ser rebut amb honors de cap d’Estat i va participar en una reunió del Grup de Lima.

Després va visitar uns quants països sud-americans i va tornar a Veneçuela, on va circular una versió de la seva possible detenció per deixar en evidència el règim de Maduro al no obeir la prohibició de sortir del país.

Critiquen la seva visita

Notícies relacionades

La visita de Guaidó a Colòmbia va ser criticada per Sergio Marín, un dels membres del partit Força Alternativa Revolucionària del Comú (FARC) a la Cambra de Representants. «¿Aquesta vegada Guaidó va venir pels seus propis mitjans o els ‘Rastrojos’ el van tornar a ajudar?», va escriure el polític al seu compte de Twitter.

La referència de Marín té a veure amb unes fotos que va publicar el setembre de l’any passat el president de l’oficialista Assemblea Nacional Constituent (ANC), Diosdado Cabello, en les quals es veu Guaidó al costat de dos homes identificats com a membres de la banda d’origen paramilitar los ‘Rastrojos’, que suposadament el van ajudar a passar a Cúcuta. Guaidó sempre ha negat que conegui els criminals i, segons ha dit diverses vegades, el dia que va travessar la frontera es va fer fotografies amb «centenars» de persones.