TENDÈNCIES SOCIALS AL GEGANT ASIÀTIC

La Xina registra la natalitat més baixa en 70 anys

Les parelles fan cas omís als incentius del Govern per augmentar la població

zentauroepp49212820 china li lijuan190726164346

zentauroepp49212820 china li lijuan190726164346 / HAO QY

1
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Els xinesos han consumat la venjança contra el seu Govern. La seva taxa de natalitat continua caient sense fre, sense que funcionin cap dels desesperats incentius de les autoritats perquè augmentin la família. Aixecades després de quatre dècades les restriccions de la Llei del fill únic, ara les parelles xineses han interioritzat que la parelleta és multitud.

La taxa de natalitat ha caigut al punt més baix des de la creació del país. Són 10,48 naixements per cada mil persones, traduïts en un total de 14,6 milions. Són també mig milió menys que l’any passat i certifiquen el tercer any consecutiu de descensos. Només el 1961, quan el país s’esforçava per sobreviure després de la calamitosa campanya maoista del Gran Salt Endavant, es van registrar menys naixements.

Població envellida

La Xina va jubilar el 2015 la Llei del fill únic, que ja havia inclòs en els anys anteriors nombroses excepcions per combatre l’inquietant quadro econòmic i social que intuïen les autoritats. És més que probable que la Xina també aixequi pròximament la limitació dels dos fills.

La Xina és el primer país que patirà una població envellida quan encara està en fase de desenvolupament. Més de 250 milions de xinesos són majors de 60 anys, segons les últimes estadístiques. Són el 18% de la població actual i es calcula que el percentatge es doblarà el 2050. Un estudi oficial vaticinava un «descens imparable» de la població i els experts alerten que serà molt complicat revertir la tendència.

Vaticinis negatius

Notícies relacionades

S’endevina una pressió inassumible per al sistema de pensions i també per a una generació de joves urbanites, enfrontats davant de l’anomenat repte 4-2-1 o l’obligació de sostenir dos pares i quatre avis. La mà d’obra abundant i barata que ha alimentat la locomotora xinesa es reduirà en 170 milions durant els 30 pròxims anys, segons el Fons Monetari Internacional.

Tots els esforços oficials per aixecar la natalitat han fracassat. Els xinesos esgrimeixen l’alt cost de la vida i la incertesa laboral com desincentius. Una enquesta del 2017 confirmava que la meitat de les famílies manquen d’intenció de tenir un segon fill.

Temes:

Xina