NEGOCIACIONS

Els líders de les faccions líbies es reuneixen a Moscou per impulsar la pau

El mariscal Haftar i el primer ministre Sarraj debaten el desplegament de «forces de vigilància» i convertir en permanent l'alto el foc

zentauroepp51721794 13 01 2020 el ministro de exteriores de rusia  sergei lavrov200113170632

zentauroepp51721794 13 01 2020 el ministro de exteriores de rusia sergei lavrov200113170632 / - Russian Foreign Ministry dpa

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Un esdeveniment en un escenari que demostra, una vegada més, la creixent influència de Rússia en els assumptes del món àrab. Fayez al-Sarraj, el president del Govern de Líbia reconegut internacionalment, i el mariscal Khalifa Haftar, al capdavant de l’oposició armada que controla l’est del país, han mantingut aquest dilluns a Moscou unes converses indirectes destinades a apuntalar l’alto el foc en vigor i a fixar les condicions per al desplegament d’una eventual «força de vigilància».

Durant la tarda, el ministre d’Exteriors rus, Serguei Lavrov, ha informat sobre «progressos», tot i que ha reconegut que Haftar ha sol·licitat temps, fins aquest dimarts, abans d’estampar la seva firma en un acord que convertiria en permanent l’actual treva.  

L’última ocasió en què els dos cabdills es van veure les cares va ser el febrer passat a Abu Dhabi, unes negociacions en les quals no es va aconseguir tancar cap pacte per compartir el poder i que van desencadenar unes setmanes més tard una miniguerra civil de nou mesos de durada. Haftar va mobilitzar llavors les seves tropes cap a Trípoli, la capital, seu del Govern de l’Acord Nacional (GNA, per les seves sigles en anglès) en una ofensiva que ha segat la vida de 2.200 persones, segons recomptes fiables.

Les converses venen precedides d’una intensa activitat diplomàtica entre els valedors dels dos bàndols en conflicte, Turquia en el cas del GNA i Rússia en el del mariscal Haftar, tot i que sota la cobertura de la milícia mercenària Wagner, que el Kremlin qualifica de «privada». Europa també ha volgut implicar-se en el procés, com ho prova la celebració, d’aquí a uns quants dies, d’una conferència internacional per a Líbia a Berlín.

Notícies relacionades

A més del cessament d’hostilitats, les negociacions a la capital russa, tal com ha informat a France Presse una font pròxima a Sarraj, versaven sobre la creació d’una força militar conjunta de la qual no han ofert més detalls.    

Per bon camí 

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha assegurat que les converses de la capital russa anaven per bon camí i ha avançat la seva assistència a la cita a Alemanya. La cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president dels EUA, Donald Trump, per la seva part, han parlat per telèfon sobre Líbia, entre altres temes. I la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha donat la benvinguda al cessament de les hostilitats a Líbia, tot i que ha instat l’ONU a liderar el procés de reconciliació, una actitud que demostra la inquietud que hi ha a Brussel·les davant el pes futur que pot adquirir el Kremlin en els assumptes interns del país nord-africà, porta dels moviments migratoris subsaharians cap a Europa.  

Temes:

Líbia