ESTAT D'EMERGÈNCIA

Més de 24.000 evacuats pel volcà Taal de les Filipines

El nivell d'alerta augmenta a 4 sobre un màxim de 5, amb llengües de lava incandescent apuntant ja pel cràter

volcan-tailandia / periodico

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

Llengües de lava incandescent ja apunten pel cràter del petit volcà filipí Taal mentre la població es prepara per a una d’imminent i violenta explosió. L’activitat del Taal, després de dècades de letargia, ha sorprès els geòlegs, que han detectat una gran quantitat de magma pugnant per sortir a la superfície i l’eixamplament de l’estructura en les últimes hores. Les denses columnes de fum i vapors que emanen del volcà des de diumenge, que s’eleven a una desena de quilòmetres, han forçat ja l’evacuació de més de 24.000 veïns a les províncies de Batangues Cavite cap a desenes de centres i s’espera que siguin molts més en les pròximes hores. Les interrupcions del transport públic han impedit que diverses localitats fossin evacuades, mentre altres veïns es resisteixen a deixar enrere les seves vivendes.

«Tenim un problema, la nostra gent està en pànic pel volcà, perquè volen salvar el seu aliment, els seus porcs i les seves vaques. Intentem impedir que tornin, perquè el volcà pot explotar en qualsevol moment i colpejar-los», ha dit Wilson Maralit, alcalde de Balete, a una ràdio local. Els 2.000 veïns de l’illa que acull el volcà han sigut desplaçats ja i la ciutat de Tagaytay, normalment plena de turistes, ofereix una estampa postnuclear, condemnada a una nit sense fi pel dens núvol de pols que l’envolta i l’alfombra de cendra.

Les autoritats han enviat tropes a les zones més afectades i han recomanat als veïns que no surtin de casa si no és imprescindible i sempre amb màscares facials. També van suspendre més de 200 vols a l’aeroport internacional de Manila, situat a 60 quilòmetres del volcà, abans de reobrir-lo dilluns a la tarda.

«Erupció perillosa imminent»

Notícies relacionades

L’agència que monitora el volcà ha pujat l’alerta fins al nivell 4 en una escala de cinc, indicant una «erupció perillosa imminent». El Taal és un petit volcà enmig d’un llac que atreu milers de turistes cada any i està integrat a la cadena volcànica de Luzón. Ja el 1911 va causar 1.300 morts i 200 més el 1965. Els experts no s’atreveixen a pronosticar quant s’allargaran les erupcions actuals, però no és descartable que siguin mesos, com va passar quatre dècades enrere. Tot just un dia s’han registrat un centenar de sismes, gairebé un terç amb intensitat forta.

Les autoritats encara no han anunciat cap víctima mortal. El portal de notícies Rappler, no obstant, ha informat d’un mort i tres ferits en un accident de trànsit a la província de Laguna causat per l’escassa visibilitat.