OPERACIÓ FALLIDA

Els EUA van intentar matar al Iemen un altre alt càrrec iranià el dia que van assassinar Soleimani

zentauroepp41228736 arh 12  san   yemen   07 12 2017   miembros de la milicia re190916181244

zentauroepp41228736 arh 12 san yemen 07 12 2017 miembros de la milicia re190916181244 / EFE / YAHYA ARHAB

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El mateix dia en què els Estats Units van assassinar a Bagdad per ordre de Donald Trump el general Qasem Soleimani, forces nord-americanes van emprendre una altra missió secreta, en aquest cas fallida, per intentar matar al Iemen un altre comandant de les forces Al-Quds de l’Iran, Abdul Reza Shahlai. La informació, revelada aquest divendres per ‘The Washington Post’, posa encara més en dubte la ja qüestionada argumentació donada públicament fins ara per Trump i la seva Administració que l’assassinat de Soleimani es va aprovar per frenar una «amenaça imminent».

L’intent frustrat d’assassinar Shahlai al Iemen, on l’Iran ha estat donant recolzament als rebels houthis en la guerra civil contra el govern i contra la coalició liderada per l’Aràbia Saudita, apunta que Washington podia tenir en marxa una operació àmplia per mutilar el lideratge del cos d’elit de la Guàrdia Revolucionària Islàmica que lidera les operacions de l’Iran a l’estranger. I els interrogants que ja qüestionaven els arguments de la Casa Blanca s’han intensificat. «El Congrés necessita respostes», ha tuitejat el congressista demòcrata Ro Khanna. «¿Què té a veure amb una amenaça imminent l’intent d’assassinat al Iemen?»

La Casa Blanca insisteix a defensar la justificació pública de l’assassinat de Soleimani. Aquest divendres, segons avanços d’una entrevista de Trump amb Fox News, el president ha assegurat que amenaçava «quatre ambaixades». «Probablement seria la de Bagdad», ha afegit.

Línia argumental

Notícies relacionades

També el secretari d’Estat, Mike Pompeo, ha insistit en aquesta línia argumental en una roda de premsa en la qual s’han anunciat noves sancions contra l’Iran que afecten vuit alts càrrecs de Teheran, 17 empreses d’acer i alumini, una xarxa d’entitats localitzades a la Xina i les Seychelles i qualsevol que faci transaccions amb els sectors tèxtil, miner i de manufactures del país. «Teníem informació específica sobre una amenaça imminent i aquesta amenaça incloïa ambaixades dels EUA. Punt final», ha dit. No gaire abans, en una entrevista a Fox News, les seves paraules, «no sabem precisament quan i no sabem precisament on», sonaven menys contundents.

Pompeo i el seu Departament també han sigut els encarregats de rebutjar la petició del primer ministre en funcions de l’Iraq, Adel Abdul Mahdi, que els EUA enviïn una delegació per començar a negociar la retirada de les seves tropes del país.