EQUILIBRI DE PODERS

La Cambra baixa vota limitar els poders de guerra de Trump a l'Iran

La resolució no és vinculant però té un fort pes simbòlic

zentauroepp51308778 washington  united states   10 12 2019   speaker of the hous191210193517

zentauroepp51308778 washington united states 10 12 2019 speaker of the hous191210193517 / MICHAEL REYNOLDS

1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Amb només el control de la Cambra baixa del Congrés i en minoria en el Senat els demòcrates tenen opcions molt limitades de posar fre al president Donald Trump quan creuen que abusa del seu poder executiu. En ocasions, no obstant, hi ha passos amb una forta càrrega simbòlica per recordar-li que hi ha un sistema de pesos i contrapesos i un repartiment de poders, i per deixar registrada una posició. Aquest dijous, un d’aquests passos ha arribat respecte a les accions de Trump a l’Iran.

La Cambra baixa ha votat una resolució per limitar les accions militars del president a o contra l’Iran sense l’autorització del Congrés o si no és en defensa davant un atac imminent. I en aquest contingut estan les dues principals crítiques a la decisió de matar Qasem Soleimani a l’Iraq. Trump ho va fer sense consultar el Congrés i argumentant que el general representava una amenaça «imminent», però bona part del grup demòcrata i un parell de senadors republicans llibertaris, Mike Lee i Rand Paul, han qüestionat com a insuficients les explicacions que l’Administració ha donat.

Notícies relacionades

Lee no amagava la seva estupefacció quan, en la sessió informativa de dimecres, els enviats de la Casa Blanca van semblar indicar que no hi hauria cap situació en què Trump demanés permís al Congrés. Quan els van plantejar la hipotesi de si ho faria per matar el cap d’Estat iranià, l’aiatol·là Ali Khamenei, van evitar contestar.

Els demòcrates han triat un tipus de resolució no vinculant per evitar que l’hagi de firmar Trump. «És una declaració del Congrés dels EUA i no deixaré que sigui minimitzada depenent de si el president la veta o no», ha dit abans de la votació Pelosi, que assegura que el text té categoria legal. En qualsevol cas, serà difícil que una versió similar aconsegueixi tirar endavant al Senat.