Petita esperança

Austràlia prepara ajuts milionaris per a la recuperació pels incendis

Una tènue pluja dona respir a les zones afectades pel foc que ha causat almenys 23 morts i ha arrasat gairebé sis milions d'hectàrees, cosa que equival a dues vegades la superfície de Bèlgica

australia-incendios-bomberos

australia-incendios-bomberos

3
Es llegeix en minuts
Rocío Otoya (Efe)

Austràlia destinarà 2.000 milions AUD (1.388 milions USD o 1.243 milions EUR) per a la recuperació de les zones afectades pels incendis forestals, on una tènue pluja ha donat avui una treva per avaluar els danys després d’un cap de setmana «catastròfic».

El primer ministre, Scott Morrison, va dir que els diners seran gestionats durant els pròxims dos anys per una nova agència dedicada a ajudar en la reconstrucció de cases i infraestructures fetes malbé pels focs que cremen al país des del setembre.

«Es farà el que faci falta, costi el que costi», va dir Morrison en una roda de premsa a Canberra després de reunir-se amb el comitè de seguretat nacional del seu gabinet per analitzar la resposta a uns focs que han causat 25 morts, la majoria d’ells des de l’última setmana de l’any.

7faebe36-28b9-4f44-ab7d-bbe9ea0b8863-hd-web / periodico

El dirigent va assenyalar que la partida pressupostària és independent d’altres ajuts ja aprovats i va aclarir que es tracta d’un compromís «inicial» que podrà incrementar-se si és necessari i augmenten els danys.

«Ens centrem en el cost humà i el cost de reconstrucció de les vides de la gent [...] per garantir que fem tot el possible, tan ràpid com podem, per ajudar els esforços de recuperació», va afegir.

La mesura segueix la del desplegament de 3.000 reservistes i una partida de 20 milions AUD (13,8 milions USD o 12,4 milions EUR) per llogar quatre hidroavions i altres mitjans aeris que el primer ministre va anunciar dissabte, al final d’una de les pitjors jornades en aquesta onada d’incendis.

Morrison va fer l’anunci després de setmanes de crítiques per la seva falta de resposta als incendis, que es van intensificar el mes passat després d’anar-se’n de vacances a Hawaii sense avisar en plena crisi, i que el van exposar al rebuig dels veïns de les zones afectades, que es van negar a donar-li la mà i el van insultar.

La pluja dona una breu treva

Mentrestant, les autoritats feien recompte dels danys aprofitant el respir proporcionat per la pluja després d’un complicat cap de setmana amb temperatures vorejant els 50 graus i abans que la situació es compliqui de nou a finals de setmana amb els termòmetres per sobre dels 40.

 

A l’estat de Nova Gal·les del Sud, el més afectat pels incendis, els bombers van confirmar la destrucció d’unes 60 cases tot i que preveuen que la xifra sigui de diversos centenars en aquesta jurisdicció, on s’han registrat 18 dels morts i unes altres dues persones estan desaparegudes.

A Victòria, el govern estatal va xifrar en 200 les cases destruïdes per les flames aquest cap de setmana, la majoria al municipi d’East Gippsland, que inclou la localitat de Mallacoota, on el fum va impedir l’evacuació per via aèria d’unes 300 persones assetjades des de fa dies.

australia / periodico

El fum també afecta diverses ciutats com Melbourne i Canberra, afectades per la mala visibilitat i una pobra qualitat de l’aire que han obligat la capital australiana a tancar les guarderies.

Solidaritat i globus d’or

Els incendis, considerats entre els pitjors del segle a Austràlia amb gairebé sis milions d’hectàrees calcinades, dues vegades la superfície de Bèlgica, han portat països com els Estats Units, Canadà, Nova Zelanda, Singapur i França a enviar bombers, helicòpters i tropes.

Morrison va donar les gràcies a través de Twitter «als nostres amics internacionals per donar-nos el seu recolzament i oferir assistència en aquest moment de necessitat», una ajuda a què també es van unir països del Pacífic com Vanuatu i Papua Nova Guinea, que van oferir diners i personal.

La solidaritat amb Austràlia també es va fer sentir durant la cerimònia dels Globus d’Or, a la qual l’actor Russell Crowe va justificar la seva absència per estar «protegint la seva família dels devastadors incendis» al país oceànic.

Notícies relacionades

«No s’equivoquin, la tragèdia que es desenvolupa a Austràlia es deu al canvi climàtic», va dir Crowe en un comunicat llegit per Jennifer Aniston després de ser guardonat pel seu paper en la minisèrie ‘The loudest voice’.

També es van referir als incendis Joaquin Phoenix i Cate Blanchett, que presentava un dels premis, i va donar les gràcies als bombers voluntaris que «han sigut al centre de la lluita contra el desastre climàtic que afronta Austràlia»