ANTISEMITISME ALS EUA

Cinc ferits en un atac amb arma blanca a casa d'un rabí a Nova York

L'incident revifa por, alertes i denúncies per l'«alarmant escalada» d'agressions antisemites

L'atacant, detingut, no ha sigut imputat encara per delicte d'odi però el governador parla de «terrorisme»

A Jewish man walks near the area where 5 people were stabbed at a Hasidic rabbi’s home in Monsey, New York, U.S., December 29, 2019. REUTERS/Eduardo Munoz

A Jewish man walks near the area where 5 people were stabbed at a Hasidic rabbi’s home in Monsey, New York, U.S., December 29, 2019. REUTERS/Eduardo Munoz / EDUARDO MUNOZ (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Un atac dissabte a la nit a casa d’un rabí jueu ortodox en un suburbi de Nova York que va deixar quatre ferits per una arma blanca de grans dimensions ha fet disparar la ja elevada alerta per l’increment d’atacs antisemites tant en aquesta àrea metropolitana com en tots els Estats Units. Des del 13 de desembre s’han produït a Nova York vuit d’aquestes agressions, sis en l’última setmanades que va començar la festade la Hannukà, il’escalada «alarmant» ja havia portat les autoritats locals a incrementar el cap de setmana la vigilància policial a tres barris de Brooklyn de forta presència de població jueva.L’odi a aquesta comunitat s’ha identificat també com a part de la motivació dels atacants que el 10 de desembre a Nova Jersey van matar un policia i després tres persones, dues d’elles jueves hassídiques, en una botiga ‘kosher’.

L’atac de dissabte es va produir prop de les deu de la nit mentre diverses desenes de persones celebraven la setena nit de la Hannukà a la casa del rabí Chaim Rottenberg a Monsey, una localitat a uns 50 quilòmetres al nord de la ciutat de Nova York, al comtatde Rockland. En aquest suburbi els jueus ortodoxos representen el 31% de la població.

Segons el relat de testimonis a mitjans nord-americans, el sospitós, un home negre de 37 anys identificat després per les autoritats com a Grafton Thomas, va entrar-hi cobrint-se la cara amb un mocador, va treure un matxet o ganivet enorme d’una caixa i va començar a clavar punyalades. Les persones que hi havia allà li van llançar mobles i Thomas va sortir de la casa i va intentar accedir a la sinagoga contigua, però els estaven reunits havien tancat alertats pels crits.

Thomas llavors va fugir en un cotxe, i els testimonis en van anotar la matrícula. Al voltant de la mitjanit va ser arrestat al barri novaiorquès de Harlem. Traslladat de nou a Rockland, de moment ha sigut acusat de cinc càrrecs d’intent d’homicidi i un d’assalt i cinc persones -quatre que va apunyalar i una de ferida en el tumult- estan hospitalitzades, almenys una en estat crític.

«Terrorisme»

Tot i que les autoritats no han detallat de moment la possible motivació de Thomas ni li han imputat càrrecs per un delicte d’odi, aquesta és la tesi amb què treballen i denuncien els líders polítics i de la comunitat jueva. El governador de Nova York, Andrew Cuomo, ha definit els fets directament com «un acte de terrorisme domèstic»i ha promès renovar els esforços per convertir l’estat en el primer amb una llei específica per a aquest tipus d’atacs que equipararia els atacs antisemites i altres de motivats per raça o origen amb altres actes terroristes, així com els seus càstigs.

«Vivim un moment d’intolerància en aquest país, veiem que explota la ràbia, l’odi», ha denunciat Cuomo, que ha identificat el que passa com «un càncer americà al cos polític».

Notícies relacionades

Des de la lliga antidifamació s’ha recordat que en els primers 11 mesos del 2019 es van disparar un 17% els incidents antisemites a Nova York. El vicepresident del grup, Oren Segal, ha atribuït en declaracions a CNN aquest augment en part a la«normalització» de l’antisemitisme a les xarxes socials i el director regional, Evan Bernstein, que es va traslladar a Monsey, ha definit la sensació en la comunitat jueva: «Estan terroritzats; molt, molt espantats».

També l’alcalde novaiorquès, Bill de Blasio, que a la tarda tenia previst oferir una roda de premsa per anunciar noves mesures per combatre l’antisemitisme, ha declarat que «noes pot exagerar la por que la gent està sentint» i ha relatat que ha parlat amb amics que,«per primera vegada en la seva vida, tenen por de mostrar signes de la seva fe jueva».