11 d’ag 2020

Anar al contingut

El Govern australià mobilitza l'Exèrcit per ajudar els bombers davant de la gravetat dels incendis

Almenys un miler de vivendes han sigut calcinades pel foc, 800 de les quals a Nova Gal·les del Sud, on s'han cremat tres milions d'hectàrees, una àrea similar a Bèlgica

Efe

El Govern d’Austràlia ha mobilitzat l’Exèrcit per assessorar els bombers en la lluita contra els incendis forestals que cremen des de l’agost passat al sud-est del país, va dir aquest divendres el primer ministre, Scott Morrison.

Els assessors militars seran enviats a cadascun dels 14 centres de control de Nova Gal·les del Sud, l’estat més afectat pels focs, que podrien empitjorar en els pròxims dies a causa de l’augment de les temperatures.

«Continuarem fent tot el que estigui a les nostres mans perquè els nostres bombers tinguin tots els recursos i el suport que necessitin», va afirmar Morrison en un comunicat.

Incendis a Nova Gal·les del Sud, Austràlia / EFE

En cas que sigui necessari, el primer ministre va assenyalar que l’Exèrcit proveirà buldòzers, tancs d’aigua i tropes per lluitar contra els incendis.

Morrison va assenyalar que les Forces Armades ja col·laboren amb helicòpters en les tasques de recerca i rescat i també donen suport per al transport, allotjament i repartiment d’aliments i combustible.

Almenys vuit persones han mort a causa dels focs que també han afectat els estats de Nova Gal·les del Sud, Austràlia del Sud, Victoria i Queensland.

Almenys un miler de vivendes han sigut calcinades pel foc, 800 a Nova Gal·les del Sud, on s’han cremat tres milions d’hectàrees, una àrea similar a Bèlgica.

Durant aquests dies han augmentat les veus que demanen la remuneració i la professionalització dels milers de bombers voluntaris que fa setmanes i mesos que treballen sense parar contra els focs.

Un bomber treballa en l’extinció d’un incendi als voltants de Sydney / DPA

A més, els grups ecologistes han acusat el primer ministre pel seu suport a la indústria del carbó i per negar-se a relacionar l’augment de les temperatures i dels incendis amb la crisi climàtica.

Els incendis van començar abans de l’inici de l’estiu austral, que comença al desembre i en què s’espera escassetat de pluja fins al 21 de març.

Els focs més greus viscuts al país oceànic en les últimes dècades van ocórrer a principis de febrer del 2009 a l’estat de Victoria (sud-est): van causar 173 morts i 414 ferits.