UN DIVORCI COMPLICAT

El Regne Unit aprova la llei del 'brexit' per deixar la UE el 31 de gener

La Cambra dels Comuns aprova el text per 358 vots davant 234

20191220 466609 ukparliamente 1 1 / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Efe

El Parlament britànic, amb majoria conservadora, ha aprovat el projecte de llei de l’acord de retirada de la Unió Europea (UE), a fi que el Regne Unit pugui sortir del bloc en la data prevista, el 31 de gener.

Els diputats de la Cambra dels Comuns han autoritzat per 358 vots davant 234 que el text delprimer ministre, Boris Johnson, passi al seu següent tràmit parlamentari, la fase de comitès, en què podrà ser esmenat abans de la seva aprovació definitiva, ja el 2020.

Durant el debat previ a la votació, el primer ministre britànic, Boris Johnson, ha demanat al Parlament unitat per materialitzar el brexit. En la sessió especial abans de l’aturada nadalenca, la Cambra dels Comuns debatrà l’anomenat ‘projecte de llei de retirada’ (WAB, per la seva silga en anglès), que ha de convertir en llei l’acord del brexit negociat amb el club comunitari, abans que els diputats votin el text legislatiu.

«Aquest és el moment d’actuar junts», ha afirmat Johnson, i ha demanat als diputats aprofitar les oportunitats que es presenten després de la sortida del país de la UE.

Johnson, que va obtenir la majoria absoluta en les eleccions generals del 12 de desembre, ha demanat deixar enrere els qualificatius de Leave (a favor del brexit) i Remain (els que recolzen seguir a la UE) per concretar el «divorci» de la UE.

Ha instat els diputats a permetre que «la calidesa i l’afecte natural que tots compartim» amb els països europeus ajudin a donar suport «a un nou i gran projecte nacional». «Aquest és el moment d’actuar junts com un país amb nou vigor, un Regne Unit ple de renovada confiança en la nostra destinació nacional», ha afegit Johnson, que ha descartat qualsevol possibilitat d’estendre el període de transició, fixat per a finals del 2020, quan el país tallarà qualsevol llaç amb la UE.

Segons l’acordat, Londres i Brussel·les han de negociar el 2020 la seva futura relació i arribar a un acord comercial, tot i que els experts consideren difícil concretar un pacte en menys d’un any.

Notícies relacionades

Johnson vol negociar un ampli acord comercial amb els Estats Units després delbrexit.

Per la seva banda, el líder laborista, Jeremy Corbyn, que va obtenir 203 escons en els comicis i partidari de negociar un pacte diferent amb el bloc europeu, ha dit que la seva formació no donarà suport a l’acord del brexit i ha manifestat que aquest és un «camí imprudent», perquè portarà a un acord comercial «tòxic» amb els Estats Units.