UN DIVORCI COMPLICAT

Johnson bloqueja legalment qualsevol ampliació del període de transició del 'brexit'

zentauroepp51374611 britain s prime minister boris johnson holds a supporter s d191214185602

zentauroepp51374611 britain s prime minister boris johnson holds a supporter s d191214185602 / Lindsey Parnaby

1
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

El primer ministre britànic Boris Johnson es disposa a endurir els termes de la negociació del ‘brexit’. El Govern britànic farà il·legal l’ampliació del període transitori més enllà de finals de l’any que ve.  Amb aquesta mesura augmenta així la possibilitat que el Regne Unit deixi la Unió Europea sense cap acord. "

«La passada setmana el públic va votar per un Govern que resolgui el brexit perquè el país pugui seguir endavant i això és exactament el que farem, començant aquesta setmana», assenyala la nota divulgada per Downing Street. «El nostre programa electoral deixa clar que no ampliarem el període de transició i la nova llei de l’acord prohibirà legalment que el Govern accepti cap extensió», afegeix.

En aquests moments, per mutu acord, el període de transició es pot ampliar un any més, fins a finals del 2021, però la nova clàusula de la llei del brexit, que es debatrà i votarà al Parlament britànic divendres, elimina aquesta possibilitat. Johnson tanca la porta a qualsevol flexibilitat amb el calendari, tot i que negociar amb Brussel·les aquest tipus d’acord comercial en un any és gairebé impossible.

Un termini poc realista

Notícies relacionades

El cap negociador de la UE, Michael Barnier, ja ha advertit que aquest termini no és realista. Un pacte similar amb el Canadà va necessitar set anys per poder ser completat. Ara, amb la nova exigència legal introduïda per Johnson, si no s’aconsegueix en 12 mesos, el Regne Unit deixaria la Unió Europea desordenadament i per força, el 31 de desembre del 2020.  

Johnson aprofita la seva gran majoria a la Cambra dels Comuns per tornar el favor a Nigel Farage,  a qui durant la campanya electoral, va aconseguir persuadir perquè no presentés candidats del Partit del Brexit contra escons dels conservadors. El primer ministre va prometre a Farage  que no hi hauria extensió del període de transició.