19 set 2020

Anar al contingut

UNA DE FREDA I UNA DE CALENTA

Els demòcrates donen una victòria a Trump en comerç

Anuncien que recolzaran al Congrés el revisat tractat de lliure comerç amb Mèxic i el Canadà

Idoya Noain

Els demòcrates donen una victòria a Trump en comerç

MICHAEL REYNOLDS

Només una hora després d’haver presentat els articles d’‘impeachment’ contra Donald Trump, els demòcrates han donat, aquest dimarts, al president dels Estats Units el que pot ser una de les seves victòries legislatives més àmplies: suport per a el USMCA, un revisat tractat de lliure comerç amb Mèxic i el Canadà que substituirà el Nafta i amb el qual el mandatari compleix una de les seves promeses.

L’anunci d’aquest recolzament demòcrata, que permetrà aprovar al Congrés un text revisat que aquest dimarts firmaven a Ciutat de Mèxic representants dels tres països, ha arribat de boca de Nancy Pelosi. Es produeix després que al text pactat fa més d’un any s’hagin realitzat canvis que buscaven els demòcrates i exigien els sindicats, com ara l’increment de proteccions laborals i mediambientals, regles més estrictes per vigilar l’aplicació de les normes i mesures sobre preus de medicaments.

La interpretació partidista potser era inevitable, especialment en un dia tan assenyalat. El vicepresident, Mike Pence, ha arribat a dir que els demòcrates han «claudicat». Els progressistes, per la seva banda, poden presentar-ho davant els votants com a mostra de la capacitat de negociar. El rèdit polític més gran, no obstant, el traurà Trump, que ja presumeix del «millor i més important acord comercial aconseguit mai pels EUA».