SUBHASTA

Dona objectes de Hitler per evitar que caiguin en mans de neonazis

Un empresari libanès entrega objectes personals del dictador al Museu de l'Holocaust

hitler vid 08 152358 / periodico

1
Es llegeix en minuts
Efe

Un barret que va pertànyer a Adolf Hitler, juntament amb altres objectes personals del dictador nazi comprats per un empresari libanès per evitar que caiguessin en «mans equivocades», arribaran pròximament a Israel per formar part de la col·lecció del Museu de l’Holocaust, Yad Vashem.

«Perquè podien caure en mans equivocades, no havia cap altra opció d’ajudar. Vaig intentar parar la subhasta i com no vaig poder, vaig comprar algun dels objectes», va explicar Abdalah Chatila aquest diumenge a Jerusalem.

El president de Yad Vashem, Avner Shalev, va reconèixer que es tracta d’articles «molt sensibles» però la intenció de tenir-los a la col·lecció del museu és prevenir que arribi en mans de neonazis.

Chatila va explicar que els objectes es troben encara a Alemanya i arribaran a finals d’any a Israel, quan acabi la verificació i els tràmits burocràtics necessaris per al trasllat.

El novembre, la casa de subhastes Hermann Historica, amb seu a Munic, va vendre un exemplar de ’Mein Kampf’ (’La meva lluita’), per 130.000 euros, un barret de copa per 50.000 euros, a més d’altres objectes personals del dictador.

Entre ells, una fotografia dedicada a un amic d’infància que es va vendre per 46.000 euros; una carta escrita per Hitler el 1908 per 80.000 euros; un joc de coberts personal, que va arribar a més de 1.000 euros per cada peça; una caixa de cigarros i una màquina d’escriure.

Menys dos dels objectes subhastats, Chatila va ser qui va licitar per tots. La seva primera idea va ser «cremar-los», perquè per a ell són la «personificació del diable», però al final va decidir donar-los a l’organització jueva, Keren Hayesod, i aquesta al Museu de l’Holocaust.

«El negacionisme augmenta a Europa»

Chatila, que va abandonar el Líban amb dos anys i viu a Suïssa, va dir que el cost total de la compra, al voltant de 600.000 dòlars, no el veu «com diners, sinó com un símbol».

Notícies relacionades

«Volem tolerància i és el missatge que vull transmetre. No només amb les diferents religions, sinó amb els veïns, amb els amics, amb la família. La tolerància va abans que la pau», va declarar.

A més, aquest empresari, que ha viscut a Itàlia i a França, va alertar sobre «l’antisemitisme, populisme i racisme cada vegada més fort» que recorre Europa i va afirmar que aquests objectes que dona «són per a les noves generacions», en un context «en el qual el negacionisme augmenta». 

Temes:

Hitler Nazisme