La vaga contra les pensions bloqueja França per segon dia consecutiu

Els trens amb Espanya, Itàlia i Alemanya han quedat suspesos

zentauroepp51239205 tracks are seen at the gare de lyon railway station in paris191206094925

zentauroepp51239205 tracks are seen at the gare de lyon railway station in paris191206094925 / CHARLES PLATIAU

1
Es llegeix en minuts
Efe

La vaga contra la reforma de les pensions promoguda pel president de França, Emmanuel Macron, va provocar aquest divendres, per segon dia consecutiu, nous bloquejos al transport terrestre i aeri al país.

La Societat Nacional de Ferrocarrils (SNCF) va precisar en un comunicat que de mitjana només circularan el 10% dels trens d’alta velocitat (TGV), un percentatge encara més petit que els altres trens de llarg recorregut, un 15% dels rodalies a París i un 30% dels regionals, majoritàriament substituïts per autobusos

També continuaran suspesos els trens amb Espanya, Itàlia i Alemanya; amb Suïssa només circularà un París-Basilea d’anada i tornada; amb Londres estan programats la meitat dels Eurostar; i amb Bèlgica i Holanda, dos terços dels Thalys.

Tot i que amb menys impacte, aquest dijous la circulació també es va veure afectada a la xarxa metropolitana de transport parisenc, segons l’entitat que la gestiona (RATP).

Només dues línies de metro, les dues úniques automatitzades, van garantir un trànsit normal; nou han quedat suspeses, dues menys que ahir, i en cinc més el flux es va rebaixar, en alguns casos una quarta part.

Línies aèries

A més, la Direcció General de l’Aviació Civil (DGAC) ahir va demanar a les companyies aèries que redueixin un 20 % el seu programa de vols amb origen o destinació als aeroports de París, Lió, Marsella, Tolosa i Bordeus.

A primera hora, les 07.30 (06.30 GMT), es van registrar 292 quilòmetres d’embussos a la regió parisenca, davant el centenar de quilòmetres habituals, va precisar la cadena BFM TV, que també va destacar que set de les vuit refineries franceses segueixen en vaga.

Els sindicats es manifesten contra el pla de l’Executiu de substituir els 42 règims de jubilació actuals per un sistema per punts en què cada euro cotitzat doni els mateixos drets a tothom.

Les més de 250 manifestacions organitzades ahir contra aquesta reforma van reunir806.000 persones a tot el país, segons el recompte de la policia, i més d’1,5 milions, segons el sindicat CGT.

Notícies relacionades

La concertació del Govern no ha acabat i aquest dilluns està previst que la ministra de sanitat, Agnès Buzyn, i l’alt comissari per a la reforma de les pensions, Jean-Paul Delevoye, es reuneixin amb els actors socials implicats.

El ministre d’educació, Jean-Michel Blanquer, va recalcar aquest divendres que l’Executiu no pensa retirar la reforma, sobre la qual el primer ministre, Édouard Philippe, s’expressarà públicament la setmana que ve.