LA CARRERA A LA CASA BLANCA

Kamala Harris abandona la carrera demòcrata per la presidència

La campanya de la senadora mai va arrencar del tot i estava «sense recursos financers»

Queden 15 candidats en la lluita per la nominació per al novembre del 2020

zentauroepp46650508 us senator from california  kamala harris  addresses the med190125125202

zentauroepp46650508 us senator from california kamala harris addresses the med190125125202 / EVA HAMBACH

1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El camp de candidats demòcrates a la nominació per a les eleccions presidencials de novembre del 2020 als Estats Units continua superpoblat, però es va retallant. Aquest dimarts ha perdut la senadora i antiga fiscal general de Califòrnia Kamala Harris, que ha anunciat que suspèn la seva campanya. És la sortida més destacada fins ara en una carrera que encara té15 candidats en lliça.

Harris, que va anunciar la seva candidatura al gener, va començar amb força però la seva campanya ha anat perdent empenta i sucumbint a diversos problemes significatius. El que ha citat ella en un post a Medium és que «simplement no té els recursos financers per continuar», especialment en una carrera que s’ha alterat ambl’entrada del milmilionari Mike Bloomberg (i del també multimilionari Tom Steyer).

L’anàlisi de la candidatura fallida de Harris, no obstant, apunta també a la falta de definició dels seus objectius polítics i a problemes de baralles internes a la campanya, on havia hagut d’anar fent retallades de personal i s’enfrontaven diferents estratègies.

Notícies relacionades

Nascuda fa 55 anys a Oakland, de pares economista jamaicà i investigadora de càncer índia, la segona senadora negra en la història dels EUA mai va aconseguir assegurar-se un suport ferm entre electors negres. Tampoc entre els progressistes, a qui va apel·lar inicialment però per a qui oferia propostes més inconsistents que els senadors Bernie Sanders o Elizabeth Warren, especialment en la proposta de crear un sistema de sanitat pública universal. La perseguien a més algunes de les decisions que va prendre mentre va ser fiscal a Califòrnia i que van perjudicar o van castigar minories.

Harris mai ha perdut una elecció a la qual s’ha presentat i el moment escollit per suspendre la campanya evitarà que pateixi una derrota a les primàries en el seu estat, Califòrnia, que podria perjudicar les seves aspiracions si torna a presentar-se al Senat o per a altres càrrecs. Manté a més així la seva viabilitat com a potencial triada per optar a la vicepresidència