L'INICI DE LA CARRERA CAP A LA CASA BLANCA

Huracà Kamala Harris

La senadora va ser la més destacada en la primera ronda dels debats entre els candidats demòcrates a les primàries

zentauroepp46650508 us senator from california  kamala harris  addresses the med190125125202

zentauroepp46650508 us senator from california kamala harris addresses the med190125125202 / EVA HAMBACH

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Després de molts mesos de carretera i política minorista, com es coneixen als Estats Units els petits actes celebrats pels candidats en restaurants o graners per donar-se a conèixer, reclutar voluntaris i aixecar una estructura organitzativa als estats on comencen les primàries, la carrera demòcrata va entrar la setmana passada en una nova fase amb l’inici dels debats televisats.

El primer assalt va confirmar que Elisabeth Warren va a totes i que Joe Biden patirà per mantenir el seu estatus de favorit. Però també va servir per donar a conèixer aquests candidats de la segona línia que encarnen el relleu generacional i la promesa de novetats. El congressista Julian Castro, l’alcalde Pete Buttigieg i el senador Cory Booker van reclamar protagonisme, però ningú va acaparar tants elogis com Kamala Harris

Orgull afroamericà

La senadora de 54 anys pertany a aquesta Amèrica multicultural i mestissa cada vegada més predominant. Va néixer a Oakland, als afores de San Francisco, en el si d’una família d’immigrants. La seva mare (doctora) havia arribat des de l’Índia  i el seu pare (economista) des de Jamaica. Els seus camins es van creuar a la Universitat de Berkeley, i Harris va acabar mamant a casa l’orgull afroamericà després que els seus pares s’involucressin en la lluita pels drets civils i entenguessin que, de portes enfora, la seva filla només seria una noia negra, amb tot el que això implica. La senadora manté que mai ha hagut de bregar amb els conflictes d’identitat que van marcar el trànsit a la maduresa de Barack Obama. Es defineix simplement com "una americana orgullosa". 

La seva condició racial li va servir per arrossegar Biden en el debat de dijous, en el qual va qüestionar la seva oposició a la integració dels autobusos escolars als anys setanta o unes declaracions recents de l’exvicepresident en les quals va presumir del seu tracte amb dos antics senadors segregacionistes per il·lustrar la seva capacitat d’entendre’s amb els republicans. "Sent com soc l’única persona negra en aquest plató, m’agradaria parlar sobre el tema de la raça", va dir dijous abans de desplegar els seus arguments amb passió i la dosi justa d’indignació moral. En les 24 hores posteriors, va recaptar 2 milions de dòlars en donacions, una xifra gens menyspreable que confirma el múscul financer que va demostrar en el trimestre anterior, quan es va situar segona només per darrere de Bernie Sanders en la recaptació de fons.

Recolzament a l’'impeachment’

Harris és pràcticament nova al Senat, on va aterrar fa dos anys després d’una llarga carrera en el Ministeri Públic de Califòrnia, on també va ser fiscal general. Una etapa en què va demostrar que era una equilibrista, capaç d’acontentar els grans donants mentre advocava per la reforma del sistema penal, un acompliment amb clarobscurs d’acord amb els seus crítics, que l’acusen d’haver adoptat decisions massa dures que contradiuen la seva voluntat reformista. A la Cambra alta no ha tardat a fer-se un nom amb les seves preguntes incisives a membres destacats de l’Administració de Donald Trump. Harris també recolza l’'impeachment’ del president i l’anomenat 'Green Deal'.

Abans del debat de dijous, les enquestes la situaven en quart lloc amb prop del 8% de suport nacional, encara lluny del cap i de les expectatives que va aixecar al llançar la seva campanya en l’aniversari del naixement de Martin Luther King. Com li va passar a Obama durant el seu ascens al poder i els seus anys a la Casa Blanca, Harris ja ha descobert que haurà de bregar amb els prejudicis racials.

Des de la dreta ha començat a qüestionar-se la seva legitimitat d’una manera semblant com ho va fer el ‘Birther Movement’ amb Obama per qüestionar que hagués nascut als EUA, la teoria conspiradora que va servir a Trump per ser part de la conversa política quan només era un home de l’espectacle. 

Notícies relacionades

Poc després que acabés el debat de dijous, el seu fill Don Junior va retuitejar un comentarista conservador negant que Harris sigui afroamericana. "Kamala Harris suggereix que és descendent d’esclaus afroamericans. No ho és. Procedeix d’esclavistes jamaicans. Està bé, però no és una negra americana. Punt". Don Jr. va afegir "¿és veritat això? Wow", abans que la controvèrsia es disparés i acabés esborrant el tuit. 

A Harris també li han plogut les crítiques des de l’entorn de Joe Biden. Els seus aliats afirmen que els seus atacs durant el debat van ser "cops baixos" i l’acusen d’haver tacat la reputació de l’exvicepresident per pura "ambició". Ella ha preferit esquivar les polèmiques per aprofitar l’impuls del primer debat, en el qual va confirmar que té taules i discurs per plantejar una batalla seriosa.