Assalt de pel·lícula

Espectacular robatori de diamants al centre històric de Dresden

El botí, tres jocs de joies del segle XVIII, està valorat en milions d'euros

zentauroepp51083761 dresden  germany   13 09 2007    file    visitors tour the h191125154000

zentauroepp51083761 dresden germany 13 09 2007 file visitors tour the h191125154000 / RALF HIRSCHBERGER

2
Es llegeix en minuts
Andreu Jerez

El centre històric de Dresden va ser escenari aquest dilluns a la matinada d’un espectacular robatori: uns lladres van assaltar poc abans de la cinc del matí la Volta Verda, cambra del tresor del Palau Reial de la capital saxona.

Segons la policia de l’estat federat de l’est d’Alemanya, dues persones es van emportar tres jocs de diamants del segle XVIII. A fora, probablement, els esperava una tercera preparada per a la fugida.

Segons la versió policial, els lladres van aconseguir entrar a la sala a través d’una finestra de l’edifici històric i després de forçar-ne els barrots. Després d’extreure’n les joies, van fugir ràpidament en una espectacular acció que sembla haver sigut preparada al mil·límetre. Com van informar les autoritats locals, abans del robatori es va produir un incendi a les catacumbes d’un edifici històric proper a la Volta Verda, fet que va deixar sense electricitat els carrers de la zona.

Detall d’algunes de les joies que es guarden a la Volta Verda. / ralf hirschberger (efe)

El botí està valorat en milions d’euros, tot i que, segons van comentar experts en subhastes aquest dilluns a mitjans alemanys, seria pràcticament impossible donar-hi sortida almercat d’art, perquè és part d’una col·lecció molt famosa i valuosa. No es descarta, no obstant, que els autors del robatori demanin un rescat a canvi de tornar les joies o busquin vendre-les almercat negre.

Càmera de seguretat

Volker Lange, president de la policia criminal de Dresden, va confirmar aquest dilluns en una conferència de premsa que una càmera de seguretat va registrar l’escena del robatori. Aquesta mateixa càmera va ser la que va permetre a l’equip de seguretat del museu donar la veu d’alarma. Quan els primers agents van arribar a l’escena del robatori, els lladres ja havien fugit.

La policia de Saxònia creu que els protagonistes del robatori van escapar en cotxe. La policia del veí estat de Brandenburg i la federal s’han sumat a la recerca dels fugits. Una comissió especial de 10 experts treballen a contrarellotge per intentar aclarir l’ocorregut i trobar els lladres.

Les autoritats investiguen, a més, si l’incendi d’un cotxe a Dresden té relació amb el robatori. Segons la policia, l’incendi molt probablement va ser provocat i podria tractar-se del cotxe que els lladres van utilitzar per a la primera etapa de la seva fugida. L’automòbil havia sigut donat de baixa recentment.

Precedent a Berlín

Notícies relacionades

Aquest espectacular robatori arriba dos anys després que es produís una acció similar a Berlín: a la primavera del 2017, uns desconeguts van extreure una moneda d’or de 100 quilos del Bode Museum, en ple centre de la capital alemanya. La policia de les dues ciutats investiguen conjuntament si hi ha una connexió entre les dues accions.

La Volta Verda, obra del príncep Frederic August I de Saxònia, té la fama mundial de ser una de les cambres de tresors més riques d’Europa, amb una exhibició de 3.000 obres d’art d’orfebreria, joieria, pedres precioses, peces d’ambre i ivori i estàtues de bronze. Va ser destruïda pels durs bombardejos aliats sobre la capital saxona en la segona guerra mundial i reoberta el 2006 després de la seva reconstrucció. És un dels principals atractius turístics de la ciutat.