el procés d''impeachment'

Una assessora de la Casa Blanca desmunta la teoria republicana sobre la ingerència ucraïnesa als EUA

Fiona Hill assegura que és «una narrativa fictícia» que ha sigut propagada pels serveis de seguretat russos

zentauroepp51017756 former white house national security aide fiona hill  and da191121192724

zentauroepp51017756 former white house national security aide fiona hill and da191121192724 / Susan Walsh

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

La segona setmana de testimonis públics al Congrés, on s’està dirimint la investigació d’‘impeachment’ contra Donald Trump, continua deixant un constant degoteig d’afirmacions que refuten la narrativa del president i els seus correligionaris republicans. L’última té a veure amb la teoria que acusaUcraïna , i noRússia, de ser al darrere de la ingerència en les eleccions nord-americanes del 2016, una idea promoguda per Trump i el seu cercle més pròxim. «Aquesta és una narrativa fictícia que ha sigut propagada i perpetuada pelsserveis de seguretat russos»,ha declarat aquest dijous Fiona Hill, integrant fins fa uns quants mesos del Consell de Seguretat Nacional com a especialista en Rússia i Euràsia. L’autoria de Moscou, va afegir Hill, «està fora de tot dubte».

El seu testimoni és important perquè remarca la naturalesa política i conspiradora de les demandes de Trump a Ucraïna, demandes que són en el centre de la polèmica que ha iniciat el procés per forçar-ne la destitució. Com va quedar de manifest en la transcripció de la seva trucada al president ucraïnès, Volodímir Zelenski, el 25 de juliol, Trump li va demanar que li fes «un favor» investigant elsBiden i la suposada ingerència ucraïnesa. Una teoria que fa mesos que propaguen tant el seu advocat personal, Rudolph Giuliani, com els congressistes republicans que amb més afany defensen el president al Congrés. «Els demòcrates es van involucrar profundament, en cooperació amb els ucraïnesos, per comprometre amb brutícia la campanya de Trump»,va dir recentment el diputat David Nunes. Suposadament Kíev volia impedir que el republicà guanyés les eleccions. 

Falsedats

Notícies relacionades

Aquesta mateixa idea ha sigut abraçada per Fox News i altres mitjans afins, en contra del consens de totes les agències de seguretat nord-americanes i dels mateixos informes del Congrés. «Alguns de vostès en aquest comitè semblen creure que Rússia i els seus serveis de seguretat no van dur a terme una campanya contra el nostre país i, per algun motiu, pensen que ho va fer Ucraïna», va dir Hill amb cara seriosa després d’haver-se presentat com una funcionària independent que ha treballat per a presidents de tot signe polític. «Els demano sisplau que deixin de promoure falsedats políticament motivades que només serveixen per avançar els interessos de Rússia». 

Amb ella també va testificar David Holmes, un dels diplomàtics apostats a l’ambaixada de Kíev, que, l’estiu passat, va escoltar una conversa entre Trump i el seu ambaixador per a la Unió Europea, Gordon Sondland, en què el president va tornar a insistir en les investigacions. Sondland també li va dir que a Trump «no li importa una merda Ucraïna»;«només li importen els grans assumptes que el beneficien, com ara la investigació dels Biden». Aleshores Trump ja havia posposat la visita de Zelenski a la Casa Blanca i havia congelat els ajuts militars al país eslau, dues mesures que, segons va declarar Sondland la vigília, es van adoptar perquè Kíev se sentís obligat a anunciar les investigacions. El famós‘quid pro quo’ que Trump ha negat fins a la sacietat.