El príncep Andreu dimiteix de les seves funcions públiques pel 'cas Epstein'

El duc de York havia admès la seva relació amb el multimilionari per l'escàndol de pedofília

La Casa Reial britànica intenta respondre a una de les seves pitjors crisis en dècades

zentauroepp28234575 file  in this wednesday  june 6  2012 file photo  britain s 190819101723

zentauroepp28234575 file in this wednesday june 6 2012 file photo britain s 190819101723 / Sang Tan

3
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO

Gran escàndol a la Casa Reial britànica. El príncep Andreufill de la reina Elisabet II, ha demanat ser rellevat de les seves funcions públiques després de la seva implicació en l’escàndol de pedofília i tràfic sexual de menors que el relaciona amb el multimilionari Jeffrey Epstein. «Estic disposat a col·laborar amb les autoritats judicials en les seves investigacions», ha dit Andreu en un comunicat divulgat pelpalau de Buckingham en el qual ha admès que les seves circumstàncies personals han suposat un «important trastorn» per a la família reial britànica, immersa en una de les seves pitjors crisis en dècades.

L’anunci ha tingut lloc pocs dies després que el duc de York, de 59 anys, reconegués en una entrevista a la BBC la seva relació amb Epstein, que es va suïcidar a la seva cel·la l’agost passat. El príncep va ser fotografiat el 2010 passejant per Central Park amb el multimilionari, que ja havia sigut condemnat per abusos sexuals. A més, es va allotjar diverses vegades a les seves mansions.

En l’entrevista amb la BBC, Andreu va reconèixer que el seu comportament va ser un error, però es va defensar a tota hora de les acusacions d’una dona nord-americana que assegura que va ser forçada a mantenir relacions sexuals amb el príncep quan ella tenia 17 anys.

‘Annus horribilis’

Després de la difusió de l’entrevista, es van multiplicar les crítiques contra el príncep, sumint la família reial britànica en el que alguns mitjans van batejar com un segon annus horribilis, reprenent l’expressió utilitzada per Isabel II el 1992, quan es van separar els seus dos fills –Carles i Andreu–, es va divorciar la seva filla Ana i va cremar el castell de Windsor.

L’escàndol es va colar dimarts en el primer debat electoral que van celebrar el primer ministre Boris Johnson i el líder laborista, Jeremy Corbyn, que van remarcar que els seus «pensaments» estaven amb les víctimes.

A més, diverses companyies i universitats ja han començat a desmarcar-se del príncep. El grup comptable KPMG i la banca Standard Chartered van informar que han decidit no renovar el seu suport al projecte empresarial del duc de York anomenat Pitch@Palace i destinat a ajudar empresaris.

La companyia de telecomunicacions BT va advertir que pot retirar el seu recolzament a una organització que ajuda les empreses a desenvolupar-se en el món digital si el príncep Andreu segueix com el seu patrocinador. Tres universitats australianesvan anunciar també el final de la seva col·laboració amb el projecte Pitch@Palace, i la Universitat Metropolitana de Londres va advertir que li retirarà el títol de padrí.

«Continuo lamentant inequívocament els meus erronis vincles amb Jeffrey Epstein», va indicar el príncep, que assegura que ha rebut el beneplàcit de la sobirana britànica, de 93 anys, per allunyar-se de la vida pública.

Preguntes sense resoldre

En el comunicat, el duc de York afirma que elsuïcidi d’Epstein a la seva cel·la el 10 d’agostha deixat moltes preguntes sense respondre, particularment per a les seves víctimes. «Compadeixo profundament tots els que s’han vist afectats i volen que tot això s’acabi d’alguna manera», afirma el príncep.

Notícies relacionades

Epstein, de 66 anys, figura de la ‘jet set’ i molt ben relacionat, va aparèixer penjat a la cel·la d’una presó federal de Nova York el passat 10 d’agost. Estava acusat d’haver explotat sexualment durant diversos anys menors en les seves luxoses residències de Manhattan, Florida i el Carib. Entre les seves amistats figuraven, a més del príncep Andreu, el president Donald Trump i l’expresident Bill Clinton

Tres mesos després que Epstein aparegués mort, els seus dos guardians a la presó van ser imputats dimarts, acusats d’haver falsificat dades per encobrir que no havien complert la seva comesa: les revisions dels presos que tenien sota guàrdia en la unitat especial que allotjava Epstein la nit del 10 d’agost. Durant el seu torn, van estar «a la seva taula, navegant per internet o movent-se per àrees comunes».

Temes:

Regne Unit