Crisi política

Més de 200 xilens tenen ferides als ulls pels trets de la policia

El balanç de la repressió institucional no té parangó en 30 anys de democràcia durant el mes de protestes

Es reporten desenes de denúncies d'agressions sexuals per part dels uniformats

chile-cartel-juventud

chile-cartel-juventud

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

«No crec que vostè pugui ni tan sols imaginar el patiment causat».  L’enginyer civil Ricardo Aravena González va escriure una carta oberta al president Sebastián Piñera presidentSebastián Piñera després que la seva filla perdés un ull com a conseqüència delstrets indiscriminats de la policia militaritzada (Carabineros) durant les manifestacions pacífiques en favor d’un Xile més igualitari.Xile

El cas de la Natalia, una infermera de 24 anys que, segons el seu pare «va ser atacada de forma artera», s’afegeix als de221 de similars més i denunciats per l’Institut Nacional de Drets Humans. Segons l’organisme, gairebé un 10% dels ferits per diferents tipus de projectils (964 de perdigons, 67 de balins, 41 de bala i 410 per armes no identificades) tindran per tota la vida la seva marca al rostre per «traumes oculars», una manera elusiva de parlar de pèrdua de la vista d’un ull o un mal sever.

«Tot va ser molt ràpid, però encara recordo la cara de l’agent», va dir una víctima mentre esperava ser atesa en un hospital de la capital. El Col·legi Mèdic (Colmed) eleva la xifra de casos a 230. «Estem davant una veritable emergència sanitària», va dir Patricio Meza, vicepresident del Colmed. La mitjana d’edat dels ferits és de 30 anys i un 85% d’ells són homes. Per Ennio Vivaldi, rector de l’estatal Universitat de Xile a la qual pertanyen molts dels lesionats, el nombre de ferits oculars és tal «que a un li fa pensar que és intencional». I va afegir: «Els que reben els balins no són els que provoquen els incendis o els que saquegen».

Investigació oberta

L’esclat social va començar fa un mes i els xilens van tornar per milers als carrers per acusar també els Carabineros de reproduir els mètodes repressius de l’última dictadura militar (1973-90). La Comissió Interamericana de Drets HumansHuman Right Watch i la mateixa ONU investiguen l’actuació de les forces de seguretat en el marc d’unes protestes que van provocar 23 morts.

«Hi va haver ús excessiu de la força, es van cometre abusos o delictes i no es van respectar els drets de tots», va reconèixer Piñera. Els diputats Raúl Soto i Jorge Brito de Revolució Democràtica li van demanar al cap d’Estat que vagi més enllà de la commiseració i desplaci del seu càrrec algeneral Mario Rozas, el director de Carabineros. «Després de 32 dies de crisi social, de mobilitzacions als carrers, no ens conformem amb les paraules expressades per part del president», va assenyalar Soto. Són, al seu criteri, tot just «un petit avenç semàntic», perquè es van admetre «els atropellaments». No obstant, «és insuficient la crida a la solidaritat i les oracions en nom de les víctimes».

La figura de Rozas no només és altament qüestionada pels més de 200 casos de «trauma ocular», els altres ferits i més de 15.000 detinguts. Dies enrere es va filtrar un àudio en el qual elgeneralpromet impunitatals uniformats que participen de la repressió de carrer. «No donaré la baixa a ningú per procediment policial», els va assegurar.

La Fiscalia Nacional ha obert 1.089 investigacions penals, un 70% d’aquestes contra membres de les forces de l’ordre.  LaXarxa d’Advocades Defensores de Dones(Abofem) va informar que existeixen, a més, 60 casos de violència sexual amb despullaments forçosos, revisió de genitals, cops, burles, humiliacions i amenaces de violació en contra de les víctimes o les seves famílies.

«Aquestes vulneracions no només van en contra dels tractats internacionals, sinó també contra els Carabineros, perquè l’organisme va actualitzar els seus protocols aquest any», va assenyalar una portaveu de la Xarxa d’Advocades Defensores de Dones. Els policies, se subratlla en un dels seus paràgrafs sobre les obligacions generals de l’uniformat, han «de protegir la integritat física i psíquica dels detinguts».

Comanda d’explicacions

Notícies relacionades

A la seva carta oberta, l’enginyer Aravena González li demana a Piñera que Rozas doni explicacions a la societat. «Que responguin com repararan el greu mal que han causat a una ciutadana que, als seus escassos 24 anys, ja paga els seus impostos perquè aquests agents la protegeixin i no perquè l’ataquin i li causin una semiinvalidesa permanent, la qual ni amb tots els diners del món podrà ser revertida».

El ministre de Salut, Jaime Mañalich, va anunciar un Programa Integral de Reparació Ocular per atendre de manera gratuïta «les víctimes de la violència política». Se’ls oferirà pròtesi i atenció psicològica.