gira per sud-amèrica

Patti Smith, als manifestants a Xile: «Soc amb vosaltres»

La cantant nord-americana va reconèixer que les imatges de les protestes la van deixar «molt tocada» i va assegurar que estem vivint «temps terribles» a tot el món

aef87526-dda4-4590-b120-6b73d235d776-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
Efe

La cantant i poetessa nord-americana Patti Smith va dir aquest diumenge que qui veritablement «canvia el món» és la gent corrent, i va enviar un missatge alsmanifestants que fa un mes que reclamen millors serveis bàsics als carrers de Xile. «Estic amb vosaltres», va agregar.

Smith, que aquest dilluns oferirà un concert en un teatre de Santiago en el marc d’una gira internacional que també l’ha portat per l’Argentina i el Brasil, va reconèixer que les imatges de les protestes a Xile la van deixar «molt tocada» i va assegurar que estem vivint «temps terribles» a tot el món.

«L’única bellesa d’aquests temps horribles és que això empeny la gent a alçar-se i a unir-se», va indicar en una roda de premsa la cantant, de 73 anys i considerada una de les artistes més influents de la música rock. «Quan veig la gent motivada, lluitant pels seus drets i prenent els carrers, crec que és molt important mostrar solidaritat», va agregar.

Xile viu des de fa un mes la crisi més greu des del retorn de la democràcia el 1990, amb multitudinàries protestes i cruents xocs entre manifestants i forces de seguretat, que ja han segat la vida d’almenys 23 persones –cinc en mans d’agents de l’Estat– i han provocat milers de ferits.

L’esclat social va començar en resposta a una pujada del preu del bitllet de metro i amb els dies es va convertir en un clamor popular contra el desigual model econòmic del país, la repressió i el Govern, que va decretar l’estat d’emergència i el toc de queda durant els primers dies.

A l’inici de la crisi, l’artista va escriure un poema al seu compte d’Instagram dedicat a Xile, país que visita per primera vegada ara i que va descriure com «el regne del coratge», «de la convicció» i «de la unitat».

Notícies relacionades

«El meu missatge era només per dir-los [als manifestants]: Soc aquí, us tinc presents», va explicar aquest diumenge durant una àmplia roda de premsa en la qual també va parlar de la importància de conservar el medi ambient i de lluitar «units» contra les injustícies. «Ens hem de recolzar els uns als altres, hem de recolzar la nostra joventut i mantenir el batec dels nostres cors revolucionaris», va afegir la intèrpret dels mítics temes ‘Because the night’ i ‘People have the power’.

La convulsió a Xile no sembla que estigui a punt d’apaivagar-se, malgrat l’històric acord anunciat aquesta setmana per les forces parlamentàries del país per redactar una nova Constitució i enterrar l’actual, heretada de la dictadura d’Augusto Pinochet (1973-1990) i considerada per molts l’origen de les grans desigualtats del país, ja que va afavorir la privatització de serveis bàsics com l’educació o la salut. 

Temes:

Xile