CONEGUT COM A 'TERMINATOR'

Condemnat a 30 anys de presó l'exmilitar congolès Ntaganda per crims de guerra

És la pena més elevada del Tribunal Penal Internacional des de la seva posada en marxa, el 2002

zentauroepp50783675 the former congolese militia leader bosco  terminator  ntaga191107120153

zentauroepp50783675 the former congolese militia leader bosco terminator ntaga191107120153 / PETER DEJONG

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Tribunal Penal Internacional (TPI) ha imposat aquest dijous una pena de 30 anys de presó per a l’excap adjunt de l’Estat Major de les Forces Patriòtiques per a l’Alliberament del Congo (FPLC) Bosco Ntaganda, considerat culpable de 13 crims de guerra i 5 de lesa humanitat.

Es tracta de la condemna més alta emesa per aquest tribunal internacional des de la seva posada en funcionament, el 2002, i supera la imposada al cap de les FPLC, Thomas Lubanga, sentenciat a 14 anys de presó.

El jutge president de la sala, Robert Fremr, ha fet èmfasi en la gravetat dels crims i en les conseqüències físiques i psicològiques patides per les víctimes de Ntaganda per justificar la condemna. «Van patir estigmatització rebuig social», ha dit. El magistrat ha posat com a exemple el cas d’una de menor d’edat violada per membres de les FPLC que «va trigar mesos a cicatritzar les ferides», raó per la qual va deixar l’escola i va patir estrès posttraumàtic.

Atenuants desestimats

La CPI no va tenir en compte cap dels factors que, segons la defensa, haurien d’haver atenuat la condemna, com el comportament de Ntaganda durant el judici o els seus suposats intents per a la desmobilització de les seves tropes.

Ntaganda va comparèixer amb una corbata vermella i una jaqueta blava, es va aixecar per escoltar la condemna, tal com és habitual a la CPI, no va fer cap gest quan la va escoltar.

Notícies relacionades

El juny passat, els jutges van declarar a Ntaganda culpable de tots els crims a què s’enfrontava, entre els quals hi havial’allistament de nens soldats, permetre abusos sexuals a menors d’edat, assassinats, persecució i ordenar atacs contra la població civil d’Ituri, al nord-est de la República Democràtica del Congo, entre els anys 2002 i 2003.

El tribunal va considerar provat que l’exlíder guerriller de 45 anys, conegut com a Terminator, va ser el responsable directe dels crims d’assassinats i persecució, i responsable indirecte de la resta de càrrecs.