El Tribunal Penal Internacional condemna el líder congolès Bosco Ntadanga per crims de guerra i contra la humanitat

Ntadanga, conegut com a 'Terminator', era el líder de les Forces Patriòtiques per a l'Alliberament del Congo

Entre els crims que se li imputen hi ha l'allistament de nens soldat, violacions i atacs contra civils

zentauroepp48987751 files  in this file photo taken on march 26  2013 rwandan bo190708132546

zentauroepp48987751 files in this file photo taken on march 26 2013 rwandan bo190708132546 / PETER DEJONG

1
Es llegeix en minuts
Agencias

L’exlíder de les Forces Patriòtiques per a l’Alliberament del Congo (FPLC) Bosco Ntadanga, conegut per l’àlies de ‘Terminator’, ha sigut condemnat aquest dilluns per tretze crims de guerra i cinc contra la humanitat pel Tribunal Penal Internacional de la Haia. Entre els crims que se li imputen hi ha l’allistament de nens soldat, la permissió d’abusos sexuals a menors d’edat i l’ordre d’atacs contra la població civil d’Ituri, al nord-est de la República Democràtica del Congo, entre el juliol del 2002 i el març del 2003. El tribunal ha considerat provat, "més enllà del dubte raonable", que Ntaganda va ser el responsable directe dels crims d’assassinat i persecució, i responsable indirecte de la resta de càrrecs als quals s’enfrontava.

Nens soldat i violacions

El jutge president del cas que ha llegit la sentència, Robert Fremr, va assenyalar que Ntaganda va fer "almenys tres crides a gent jove" perquè s’unissin a la seva milícia, i va reclutar nens de menys de 15 anys, que a més "van ser amenaçats, van patir violència física i portaven uniformes que sovint els anaven grans, així com fusells AK-47", va dir el magistrat, mentre que almenys tres nenes "de menys de 15 anys van ser víctimes de violacions de forma repetida". El líder de les FPLC també va ordenar a les seves tropes prendre mesures que van resultar en el desplaçament forçós de població a Ituri i en atacs contra civils, alguns dels quals van ser assassinats pel mateix Ntaganda, es va dir en la sentència.

Notícies relacionades

El TPI dictaminarà en una vista posterior a quants anys de presó condemna Ntaganda, que té 30 dies per apel·lar la decisió i que no va fer cap gest quan va escoltar la sentència. La pena màxima al tribunal de la Haia és de 30 anys, tot i que es pot imposar la cadena perpètua en casos excepcionals.

Aquest procés legal és l’últim respecte a la República Democràtica del Congo jutjat per TPI, que ja va condemnar a catorze anys de presó el cap de les FPLC, Thomas Lubanga, i al responsable d’un altre grup guerriller, Germain Katanga.